Bogø-testen Opskrifter Superfoods

CHOKOHOLIKER? HER ER DIT NYE INGEFÆRSHOT

16 fyldte chokolader inden kl. 12! Da vi nåede frokosttid, var både pulsen og humøret lige så højt oppe at ringe, som appetitten var i bund. En ønskedrøm var gået i opfyldelse: Fri adgang til en chokolademesters kollektion.

IMG_5050

Forleden var jeg på besøg hos Lene Evers, der i 2015 fik Det Danske Gastronomiske Akademis hædersdiplom for sine små spiselige mesterværker. Min undskyldning var ædel nok: At lave en lille videoreportage om, hvordan man laver fyldt chokolade, så sundt som det nu kan lade sig gøre uden at gå på kompromis med chokoladens sjæl.

DSC_9946

Lene havde nok ikke gjort sig forestillinger om, hvor mange stykker en uhelbredelig chokoholiker som jeg kunne nå at proppe i mig, når hun ind i mellem efterlod mig alene i værkstedet, omgivet af flere hundrede nylavede chokomesterværker … og en venlig opfordring til at smage på varerne.

Chokolade vil altid få positiv særbehandling her på min blog: Ingen anden madvare kan give mig lige så intens nydelse. Nydelse er jo også sundt, så jeg er helt klart biased, så hver eneste gang forskningen afdækker endnu en ny positiv gevinst ved chokoladespisning, kan du være sikker på, at jeg nok skal rapportere om den.

I øjeblikket er jeg særlig begejstret over, at mørk chokolade har vist sig at være rent guf for vores venligtsindede tarmbakterier. En række af chokoladens gode egenskaber udspringer nemlig af de sundhedsfremmende stoffer, som bakterierne kvitterer med, når de bliver fodret med mørk chokolade.

DSC_9900

Når man ryster cacaofrugten, kan man høre cacaobønnerne rasle inden i den torpedoformede skal.

Lene laver virkelig originale chokolader og bruger masser af naturens bær og frugter i dem. På denne årstid bl.a. havtorn, paradisæbler og kvæder fra hendes egen have på Bogø. I sommer var jeg bl.a. ved at besvime over hendes syrligtsøde stikkelsbærchokolader.

På min video i toppen af indlægget afslører hun, trin for trin, hvordan du laver hendes skønne chokolader med frisk ingefær i.

Jeg gik straks hjem og afprøvede opskriften, og voila! Det var ikke spor svært, og de fineste hjerteformede copycat-chokolader smuttede ud af min form..

DSC_9982

Jens var meget imponeret! Faktisk roste ham dem så meget, at jeg fik storhedsvanvid og bad et par chokoladeelskende Bogø-borgere om at vurdere, hvorvidt mine, efterhånden lettere transportskadede,  Lene Evers-kopier kunne måle sig med mesterens egne. Du kan se deres stemmeafgivelse her. OG til sidst Lene Evers’ dom.

Måske begik jeg en bommert ved at fortælle panelet, hvis chokolader der var hvis. Men de havde nok gættet det selv … Jeg bøjer mig i støvet, Lene. Dine er suveræne! Men jeg agter nu at fortsætte produktionen og lege med andre former for fyld også.

DSC_9968_REDI

MØRK TRØFFELGANACHE MED FRISK INGEFÆR

DET SKAL DU BRUGE:

500 g god mørk chokolade
100 g piskefløde
40 g blødt smør
Ingefær, revet og hakket, mængde efter smag
Chokoladeform
Madlavningstermometer

SÅDAN GØR DU:
  1. Hak al chokoladen.
  2. Smelt 340 g af den over vandbad, til den er 32 grader (eller benyt den metode, Lene viser i videoen). Det er vigtigt, at de 32 grader ikke overstiges.
  3. Hæld den flydende chokolade over i formen, bank på den, så lufthuller fyldes ud, vend bunden i vejret på den og bank chokoladen godt af. Skrab den resterende chokolade af toppen af formen og sæt den i køleskabet. Gem resten af chokoladen, den skal bruges til bunden senere.
  4. Så skal der laves fyld. Gør ingefæren klar. Fjern skallen med en ske, riv noget af roden og hak også lidt af den.
  5. Varm fløden op til kogepunktet. Lad den koge under omrøring i ca. 1 minut og køle af til ca. 80 grader.
  6. Hæld fløden over de resterende 160 g chokolade og vend det forsigtigt sammen. Vend det bløde smør og den revne og hakkede ingefær i. Rør rundt, til massen er smidig og blank.
  7. Lad fyldet stå og trække lidt. Smag til, om den kan tåle mere ingefær, og hvis ja: Rør det i.
  8. Fyld ganachen i formen. Det er lettest med en sprøjtepose..Du skal kun fylde formenes huller 3/4 op.
  9. Varm chokoladen til skallen op til 32 grader igen, hæld den over formen, Bank på formen og skrab godt af. Sæt formen i køleskabet, til chokoladen er helt hærdet.
  10. Hav et fad eller bræt klar, når du vender bunden i vejret på formen. Så vil de fineste chokolader hoppe ud af sig selv. Bruger du en silikoneform, kan du forsigtigt hjælpe til med fingrene, hvis chokoladerne ikke slipper frivilligt.

BONUSTIP FRA LENE EVERS:

I stedet for ingefær kan du fx tilsætte pulverkaffe, rom, Grand Marnier, Baileys eller forskellige krydderier.

SUNDE FAKTA:
★ Mørk chokolade er smækfyldt med antioxidanter. Bl.a. polyfenoler, som tarmbakterierne nedbryder og omdanner til sunde, antiinflammatoriske stoffer.
★ Mørk chokolade kan sænke blodtrykket,
★ Mørk chokolade kan gavne kolesteroltallet
★ Mørk chokolade kan beskytte huden mod solskader
★ Mørk chokolade gør dig klogere
★ Chokolade mindsker risikoen for hjerneblødning med 17. pct. i følge finsk forskning
★ Chokolade kan hjælpe et vægttab på vej – indtaget i meget små mængder, men nok til at påvirke mæthedshormonerne
★ Mørk chokolade kan dæmpe stress
★ Mørk chokolade beskytter mod diabetes
★ Mørk chokolade giver intenst velvære – lidt på samme måde som en forelskelse
★ Ingefær virker anti-inflammatorisk
★ Ingefær modvirker kvalme
★ Ingefær dæmper muskel- og ledsmerter
★ Ingefær gavner formentlig blodsukkeret og beskytter mod diabetes
★ Ingefær beskytter måske mod Alzheimer’s
★ Piskefløde og smør er ikke udpræget helsekost, men deres mættede fedt anses ikke for nær så skadeligt som tidligere

Du får også lige et par visuelle smagsprøver på Lenes andre små kunstværker … Og kommer du på de kanter, burde du kigge forbi hendes lille butik i den gamle fangekælder ved Stege Arresthus. Du kan se åbningstider her.

DSC_0009

DSC_9920

DSC_9996

DSC_9936

DSC_9928

IMG_5048

IMG_5053

DSC_9877

Efterlad en kommentar