Diverse sundhed Superfoods

De 10 bedste madvarer mod ømme muskler og led

Endnu en veninde kommer tilbage fra lægen, ligbleg som om hun havde set et hvidt spøgelse og ikke en hvid kittel. Hun tog derop for at få kureret sin løbeskade, men kom tilbage med G-ordet som diagnose. G som i gigt og i gammel.

Mange tror nemlig fejlagtigt, at gigt kun er en plage for ældre mennesker. Spørger du folk i 30erne og 40erne, hvilke sygdomme de frygter mest, vil slidgigt med stor sikkerhed ikke optræde på Top-10. Men sandheden er, at 80 pct. af alle 50-årige har tegn på gigt. Min bedste veninde har fået to nye hofter, en anden to nye knæ.

Sygdommen kan ikke kureres, men bliver gradvis værre. Leddene bliver stivere og gør ondt, og man får sværere ved at bevæge dem. Heldigvis kan man forsinke processen: I FORM havde fornylig en strålende artikel om, hvorfor led- og muskelvenlig træning er så godt til at holde sygdommen i skak.

Af den fremgik det også, hvor vigtigt det er at få helet sine skader så hurtigt som muligt, så brusk og bindevæv omkring muskler og led ikke bliver ødelagt og ramt af kronisk inflammation. Sker det, er risikoen for at udvikle slidgigt nemlig faretruende. Den oplysning gjorde indtryk på mig!

Jeg har vist haft samtlige sportsskader fra A til Å og været alt for utålmodig. De har sjældent fået ro til at hele op, og jeg har ikke været god til at lytte til kroppen, når den sagde av.

Fx gennemførte jeg for fire år siden de sidste 21 km af Hamburg Marathon med lændesmerter af samme kaliber, som man oplever under en fødsel. Af lutter stædighed, fordi jeg VILLE sætte personlig rekord. Jeg store idiot. Det tog næsten et år at få lænden løbeklar igen, og den driller stadig ind i mellem.

Ud over at træne lidt mere forsigtigt er jeg topmotiveret til at dreje min kost over i en retning, der giver mine muskler og led maksimal beskyttelse mod inflammation og dermed gigt.

Heldigvis ved mine børns far, lægen Jerk W. Langer, en masse om netop det. Han var den første herhjemme, der for alvor begyndte at skrive om inflammation, ikke mindst i I FORM, og holde foredrag om det. Senest har han sammen med ernæringsterapeut Louise Bruun udgivet bogen “21 helbredende dage” med masser af opskrifter på inflammations-bekæmpende mad (Politikens Forlag).

– Omega-3 er vores absolutte antiinflammatoriske fyrtårn, når du vil dæmpe smerter, fortæller han. – I forsøg med kapsler kan man måle en klar smertedæmpende effekt, bl.a. ved gigt. Dosis er typisk høj, nemlig 2.400 mg omega-3 dagligt. Mange tror, at det er nødvendigt at spise kapsler for at nå den dosis, men du får den altså ved at spise bare 70 gram laks. Det klarer alle!

Her får du en liste over nogle af de råvarer, som er bedst til at holde muskler og led velkørende og smertefri – også efter en hård sportspræstation.

  1. Fed fisk
    Fx laks, sild, hellefisk, ørred, makrel, sardin, ansjos og ål. Omega-3-fedtsyrerne danner nogle stoffer, resolviner og protectiner, som hjælper med at slå inflammation ned, før den gør for meget skade på kroppens væv. Vildtlevende fisk indeholder mere omega-3 end farmfisk.
  1. Olivenolie
    Olivenolie indeholder enkeltumættede omega-9-fedtsyrer, der forstærker virkningen af omega-3. Desuden indeholder det en antioxidant ved navn oleocanthal, som i følge studier virker smertestillende og anti-inflammatorisk på samme måde som det udbredte gigtmiddel ibuprofen.
  1. Nødder
    Valnødder indeholder ALA, planteverdenens svar på omega-3, og mandler, hasselnødder og pistacienødder indeholder omega-9. Begge typer bekæmper inflammation. Spis dem naturel og hold igen med de saltede og sukkerristede.
  1. Bær
    De kraftige farvestoffer i solbær, blåbær, brombær, jordbær og hindbær kaldes anthocyaniner, er de er også kraftige anitinflammartoriske stoffer. De anthocyaniner, der findes i surkirsebær – dem, der bruges til kirsebærsovs og saft – har i forsøg vist særlig lovende virkninger mod gigtsmerter.
    Nyd fx mine blåbærpandekager
    DSC_7456
  1. Broccoli
    Broccoli og andre kålhoveder indeholder stoffet sulforaphan, der kan forsinke udviklingen af slidgigt. Desværre viser britisk forskning, at der skal mere end 2 kg broccoli om dagen til at opnå fuld effekt på gigtramte led. Forskere arbejder på at koncentrere stoffet, så man kan få hele pakken i en tablet, men kål i mindre mængder har også ret.
  1. Løg
    Løg, hvidløg og porrer indeholder antioxidanten quercetin, der i følge studier kan dæmpe inflammation og gigtsmerter. Flittige løgspisere viser tegn på gigt senere end andre. Hvidløg indeholder stoffet diallyl disulphin, som hæmmer enzymer, der kan skade brusken omkring vores led.
  1. Ingefær og gurkemeje
    Ingefær indeholder såkaldte gingeroler, som dæmper både udviklingen af gigt og gigtsmerter på forskellig vis. Det gule farvepigment i gurkemeje, curcumin, ser også ud til at virke mod slidgigt. I et studie, hvor det blev testet mod slidgigt i knæet, virkede det stort set lige så effektivt som gigtmidlet Ibuprofen.
  1. Hyben
    Indeholder polyfenoler og anthocyaniner, som menes at dæmpe inflammation i leddene og forebygge skader på dem. Hyben dæmper nogle enzymer, der nedbryder brusk. Prøv fx denne hybensmoothie fyldt med antiinflammatoriske godbidder eller mine  snackhyben.DSC_7181
  1. Edamamebønner, tofu og andre sojaprodukter
    Naturlige sojaprodukter som tofu, edamame-bønner og miso-suppe indeholder fermenteret soja, som i århundreder har beskyttet japanerne mod anti-inflammatoriske sygdomme.
  1. Grøn te
    Indeholder et stof ved navn EGCG, som bremser udviklingen af gigt ved at blokere et inflammationsskabende stof, interleukin-1, så det ikke skader brusken. Prøv at piske dig en af de nye skønne matcha-teer.

Efterlad en kommentar