Fra viden til hverdag Opskrifter Spis rub og stub

TRICKET, DER GØR REJER DOBBELT SÅ SUNDE

DSC_6271DSC_6043

– Jeg har rejer med hjem, jubler manden i sin SMS, og så ved jeg, at jeg i aften kan spise mig stopmæt i de lækreste små lyserøde fjordrejer, der for få timer vimsede lystigt rundt på bunden af farvandet omkring Møn.

De lokale rejefiskere ringer gerne til Jens allerførst, når de har fangst, for han elsker fjordrejer overalt i verden og er villig til at aftage alt, hvad de overhovedet kan skrabe op fra sandbunden. Hvilket desværre ikke er så meget, som de plejede, for en lille glubsk fiskesatan ved navn sortmundet kutling gør et drabeligt indhug i rejebestanden.

Men når de finder rejernes tilholdssted – så er der fest! Inde i byen kan 100 g pillede fjordrejer let koste 125 kr., og så må man nyde hver enkelt med andagt. Men nede på landet får vi en spandfuld ad gangen og kan spise, til vi næsten revner. For et par weekender siden var hele køkkenvasken bogstavelig talt fyldt til randen med dem, fordi vi havde 45 herrer til fødselsdagsfest.

DSC_6067

Citroner, dild, hjemmerørt mayonnaise, friskkværnet sort peber og godt brød, helst bagt på surdej, er alt, der skal til. Og så en hel masse pillearbejde! Jens og min svigermor, der har frådset i fjordrejer hele deres liv, er lynhurtige til at krænge de små lækkerbidskener ud af deres skjolde og fimrehår, mens de ordner verdenssituationen. Men jeg fumler og skal koncentrere mig i næsten 20 minutter for at pille til en hel mad, hvis det skal være fint.

Rejer med rygskjold

Men det er der slet ingen grund til længere! Jeg er begyndt kun at fjerne hoved og hale – og spise rygskjoldet og evt. rejeæg med. Jeg kan godt lide den crunchy fornemmelse, og nu kommer forskerne mig til undsætning: at spise en del af skallen med er oven i købet sundere.

Skallerne indeholder nemlig farvestoffet astaxanthin, en af naturens stærkeste antioxidanter. Dette stof farver vilde laks orange i kødet og giver flamingoer lyserøde fjer. At udvinde astaxanthin koster 20.000 kroner pr. kilo, men jeg satser på, at det også virker, når jeg bare spiser det naturel. Men øjnene og fimrehårene – dem har jeg ikke lyst til at byde min hals!

Her til aften spiste Jens og jeg og vores veninde Pia mere end et kilo til sammen og efterlod et bjerg af rejeskaller – til trods for, at rygskjoldene havnede i vores maver. Resten ryger direkte i fryseren, men en regnvåd sommerdag vil jeg hive dem op igen og lave den mest forrygende, dampende varme rejebisque. Den skal jeg nok vende tilbage til.

DSC_6273

SÅDAN KOGER DU FJORDREJER TIL PERFEKTION:
En stor gryde med rigeligt vand
1 spsk salt
1 tsk sukker
Lidt persille

SÅDAN GØR DU:
1. Tænd for gryden med vand og bring det i kog. Rejerne må først komme i gryden, når vandet bulderkoger.
2. I samme sekund vandet begynder at simre igen, skal gryden straks af komfuret og rejerne skylles i koldt vand, så kogeprocessen afbrydes helt.
3. Dræn straks efter alt vandet væk i en si, server rejerne med det samme sammen – eller sæt dem i køleskabet til (senest) næste dag.

rejeinfografikSÅDAN PILLER DU FJORDREJER:

Hurtig-pilning af rejer – den sundeste version:
1. Hold fast midt på rejen og træk hovedet af.
2. Træk derefter halen af.

Nøgne rejer – den korrekte, klassiske version:
1. Hold fast midt på rejen og træk hovedet af.
2. Træk derefter halen af.
3. Fjern det midterste af skallen i ét stykke – også evt. rejeæg.
4. Tjek rejen for små skalrester.

SUNDE FAKTA OM REJER:
★ Fyldt med mættende protein
★ Indeholder antioxidanten astaxanthin, der bl.a. forebygger inflammation, øjensygdomme og solskader på huden
★ God kilde til D-vitamin
★ Rige på selen, der beskytter mod hjerte- og lungesygdomme, diabetes og depression
★ Rige på kobber, der er vigtig for iltomsætninge
★ Rige på zink, der holder din hud sund

Tip: Tilsæt evt. ganske lidt wasabi til mayonnaisen. Den bliver smukt lysegrønt og smager ekstra lækkert til rejerne.

Efterlad en kommentar