Opskrifter

FÅR FÅR LAM, MEN JEG FÅR FÅRE-TZATZIKI

Før jeg flyttede til Bogø, ville får aldrig komme i nærheden af min top-10 liste over yndlingsdyr. Men nu er de meget tæt på førstepladsen. Jeg kan blive helt rørt over, hvor nøjsomme de er, og hvor mange dejlige ting, man kan bruge dem til.

Og lige nu, hvor fårene læmmer, lægger jeg løbeturen forbi Jane og Kjelds gotlandsfår, så tit jeg kan, for at følge de små uldtotter helt fra starten.

Her til morgen kom Kjeld ud og så meget lettet ud, fordi alle fårene nu fået deres lam. Der var lidt drama med en førstegangsmor, hvis unge var så stor, at Kjeld måtte have hele armen op i livmoderen på fåret for at hjælpe ungen ud.

Desværre overlevede lammet ikke de første døgn, selvom både han og den nybagte mor gjorde deres bedste, og den barnløse går nu søgende rundt og forsøger at holde sig tæt på alle sine velskabte sorte niecer og nevøer, der springer afsted i alle retninger. Man får helt ondt af hende.

Jane og Kjeld har haft får i 20 år, og da han samtidig er professionel kok, ved han alt om, hvordan et får er skruet sammen. Derfor bliver han hidkaldt som fårejordemoder på alle tidspunkter af døgnet, når øens mindre rutinerede hobbyavlere render ind i problemfødsler.

Men fra nu af bliver det hele lettere. Både får, lam og den stolte vædder, der med lethed kan stange en granvoksen mand omkuld, hvis han skulle finde på at nærme sig et lam, guffer græs til den store guldmedalje. Selv om lammene ikke er mange dage gamle, har de allerede lært de lidt voldsomme rambuk-manøvrer op mod deres mors dievorter, der får mælken til at springe.

Her ude på landet er folk ikke så sentimentale, når det gælder avlsdyr. Man kan udmærket klø dem bag øret, velvidende, at de en dag havner på spisebordet, som et strikkeprojekt eller som en lun pels i en stol.

Læs også: Så sund bliver du af at strikke her

Jeg træner i at lære det, og jeg nød at være gæst til den dejligste lammekølle  i torsdags. Men efter at have haft øjenkontakt med Janes og Kjelds babylam i dag og beundret deres kåde lamme-flikflak i søndagssolen og mor-barn-idyllen i fårefolden, tror jeg lige, jeg nøjes med lidt fåreyoghurt de næste par måneder. Det er helt genialt både som tilbehør til kødretter og som alternativ til cremet is. Vi er heldige at have en fabelagtig fåreyoghurt-mester boende på naboøen Møn, Per Sørup, der fabrikerer både yoghurt og friskost at fåremælk på sit Hårbølle Mejeri .

Hans produktion er desværre begrænset. Han leverer til udsøgte restauranter i København, men kan man også købe direkte på mejeriet om lørdagen. Bl.a. Irma er begyndt at føre fåremælksyoghurt i deres sortiment, fra Knuthenlund på Lolland, men når jeg kan få fat i Pers, kan det ikke blive mere lokalt.

I dag har jeg lavet fåreyoghurt-tzatziki med bladselleri og de friskeste mynteskud fra køkkenhaven. Jeg kan godt lide, at der er mere crunch i en tzatziki, så i stedet for at rive agurken, har jeg skåret den og bladsellerien i helt fine skiver.

TZATZIKI MED BLADSELLERI, VALNØDDER OG FÅREYOGHURT

DU SKAL BRUGE:
1/2 bladselleri
1 agurk
200 g fåreyoghurt naturel (eller alm. græsk yoghurt)
2-4 fed hvidløg
Et skvæt citronsaft
5 radiser
En stor håndfuld friske mynteblade
Evt. lidt persille
Sort peber
Salt
På toppen: Friske mynteblade, valnødder og radiseskiver

SÅDAN GØR DU:
1. Snit bladselleristave i tynde skiver
2. Flæk agurken, skrab kernerne ud med en teske, og skær tynde både af de to skal-halvdele.
3. Pres hvidløgsfedene ned i yoghurten.
4. Snit mynteblade og evt. persille i helt fine strimler. Bland dem ned i yoghurten.
5. Smag til med citronsaft, salt og peber.
6. Bland bladselleri og agurk ned i yoghurtblandingen.
7. Pynt med mynteblade, valnødder og radiseskiver.

Hvis du stadig har en rest påskelam til overs, så prøv den med yoghurt til som i denne opskrift.

Bogø Brugs havde sørme allerede ferskener, som sagtens kan erstatte abrikoser i denne ret med cremet fåreyoghurt. Faktisk kan mange former for frugt anvendes. Fx ovnbagte æbler.

SUNDE FAKTA OM FÅREMÆLK:
★ Fåremælk (og yoghurt og ost lavet af det) har et højere proteinindhold end mælk fra køer. Uforarbejdet fåremælk indeholder 5,5 g protein pr. 100 g mod 3,4 g i sødmælk fra køer.
★ Fåremælk indeholder stoffer, som muligvis beskytter mod kræft. De hedder bl.a. nucleosider, nucleotider og CLA (konjugeret linolsyre. CLA beskytter muligvis også mod diabetes. Nogle køber CLA som vægttabsmiddel, men dets virkning er ikke dokumenteret.
★ Fåremælk har en højere koncentration af nogle bioaktive pepetider, som virker lidt ligesom blodtrykssænkende midler af den slags, som kaldes ACE-hæmmere.
★ Fåremælk indeholder mere fedt end komælk, 5,9 pct. (plus-minus, afhængig af årstiden) mod 3,5 pct., men fedtprocenterne følger ikke nødvendigvis med over i yoghurten. Fx indeholder Knuthenlunds fåreyoghurt 4,5 g fedt pr. 100 g (heraf 2 g mættet fedt), mens du finder hhv. 2 eller 10 pct. i en græsk yoghurt, afhængig af din præference.
★ Mere end halvdelen af fedtet i fåremælksyoghurt er sundt enkeltumættet fedt som det, der findes i olivenolie.
★ Nogle mennesker har lettere ved at fordøje fåremælk end komælk. Laktoseindholdet er nogenlunde ens, men fåremælk har mindre fedtmolekyler. Hvis man er decideret allergisk over for komælk, kan man dog heller ikke tåle fåremælk.
★ Fåremæk har et højere indhold af nyttige mineraler som calcium, magnesium, fosfor og zink end komælk.
★ Fåreyoghurt indeholder ligesom andre former for yoghurt probiotiske mælkesyrebakterier, som kan styrke dit immunforsvar og gøre en masse andet godt, når de havner i din tarm.

Gotlandsfår har den mest utrolige pelspragt i mørkegrå og brune nuancer.

Jeg har overgivet mig fuldstændig til fårene og har ligefrem hængt et op på væggen i spisestuen. Malet af vores gode ven, kunstmaleren Poul Janus Ipsen, der en morgen ikke lige vidste, hvad han skulle male. Før hans ene får bankede på vinduet og meldte sig som frivillig mode. 

 

Efterlad en kommentar