Opskrifter Superfoods

FYRIG GRØNKÅLSALAT TIL INDIAN SUMMER

Nogle råvare-kombinationer swinger bare godt sammen i flok, uanset hvordan man angriber dem. Italienerne er fx verdensmestre i at forvandle tomat, basilikum, daggammelt brød, olivenolie og hvidløg til alverdens lækkerier, fx bruscetta som anti-pasti på en lun aften og den toscanske tomat-brødsuppe pappa al pomodoro, når man trænger til noget at varme sig på.

Grønkål, æbler og selleri er blevet en sikker power-trio for mig. Når de tre rotter sig sammen, går det altid godt.

I går, da regnen piskede ned over Bogø fra morgen til aften, virkede det indlysende rigtigt at drømme om grønkålssuppe foran en buldrende kaminild. Jeg behøvede ikke engang at bevæge mig de 100 meter ned til Brugsen for at købe ind til det, for det hele stod klart i haven.

Det er første gang i år, jeg går på rov i grønkålen. Den var mit smertensbarn i haven hele forsommeren, fordi en møgirriterende due fløj ned og hakkede i de spæde blade, så snart jeg vendte ryggen til.

På et tidspunkt blev jeg så arrig på møgdyret, at jeg kylede skuffejernet efter det. Måske har jeg et uudnyttet atletisk potentiale i spydkast, for skuffejernet fløj i en meget elegant bue gennem luften.

Duen nåede dog – med en forfjamsket kurren – at flakse uantastet op i valnøddetræet. Hvorefter skuffejernet i sit møde med jorden halshuggede tre af de små afpillede grønkålsplanter, jeg var sat i verden for at beskytte. Grrrr.

Måske fik duen alligevel en forskrækkelse. De resterende planter voksede i hvert fald til og står nu som store, bløde, krusede grønkålsbuske.

Suppen smagte vidunderligt og passede til en regnvåd septembersøndag, men i dag, hvor DMI lover Indian Summer og morgensolen vælter ind af vinduet, skal powertrioen mødes i en salat, der sundhedsmæssigt er det rene dynamit og bliver ekstra fyrig med ingefærdressing over. Så venter jeg med yndlings-vintervarianten med granatæblekerner, til vi kommer nærmere jul.

TIP: Husk, at du kan spare en hulens masse tid ved at købe frisk grønkål, vasket og hakket i supermarkedet, hvis du ikke lige har en have fyldt med det. De poser må have tusinddoblet forbruget af grønkål i Danmark, for nemmere bliver det da ikke, og selv om mange forbinder grønkål med vintermad, er de gode poser forlængst på hylderne.

GRØNKÅLSSALAT MED ÆBLE, SELLERI, KYLLING OG INGEFÆRDRESSING
til 2 personer:

5-6 håndfulde frisk, hakket grønkål,
1 stort æble eller to små, i øjeblikket fx Dicovery eller Guldborg
1/4 knoldselleri
En rest kyllingekød eller en lille pakke kyllinge-inderfileter
Et drys nødder, fx valnødder
Olivenolie
Balsamico eller æbleddike

Dressing:
1 tsk dijonsennep
4 spsk. olivenolie
1 spsk. balsamico eller æbleeddike
1 tsk. akaciehonning
Revet ingefær
Salt og peber

SÅDAN GØR DU:
1. Rib grønkålen, så de grove stængler forsvinder. Skyl den grundigt i flere hold vand, og lad den dryppe af i et dørslag. Blend den.
2. Skræl sellerien og skær den i tern.
3. Skær æble minus kernehus i tern.
4. Hvis du har en rest tilberede kyllingekød, skærer du det i tern eller mundrette bidder. Ellers krydrer du inderfileterne med salt og peber og steger dem på en pande. Lige inden de er gennemstegt, tilsætter du en smule balsamico eller æbleeddike og laver kødet tage smag og farve af det. Tag fileterne af panden. Lad dem hvile et øjeblik og skær dem i tern.
5. Bland dressingen. Sennep og olivenolie skal røres sammen, før du kommer eddiken i. Så tykner dressingen bedre. Doser ingefæren lidt efter lidt. Den skal tydeligt kunne smages, men må ikke tage magten fuldstændig fra de andre ingredienser.
6. Anret salaten. I bunden af skålen lægger du grønkålen. Arranger de øvrige ingredienser smukt ovenpå. Du kan godt hælde dressingen over inden middagen, men vent med at vende rundt på salaten til sidste øjeblik.

DSC_7737

Du får også lige opskriften på grønkålssuppen til næste gang, himlen åbner sine sluser:

GRØNKÅLSSUPPE MED SELLERI, ÆBLE, KYLLING OG SERRANO

Til 2 personer:

250 g grønkål
1 liter god bouillion, fx hønsebouillon
1/4 selleri
2 æbler
En rest kyllingekød eller en lille pakke inderfileter
2 skiver serranoskinke
Lidt æbleeddike
Salt og peber
Evt. lidt piskefløde

SÅDAN GØR DU:
1. Fuld godt med vand i din største gryde, drys en halv tsk. salt i og tænd for blusset.
2. Rib grønkålen, så de grove stængler forsvinder. Skyl den grundigt i flere hold vand, og lad den dryppe af i et dørslag.
3. Når vandet koger, flytter du grønkålen – minus et par små blade til pynt – ned i gryden. Lad det koge tre minuter.
4. Hæld kålen over i stor skål med koldt vand og lad den dryppe af.
5. Varm bouillonen op i gryden
6. Blend kål og bouillon sammen. Hvis du vil have suppen glat, skal kålen være helt findelt. Hæld suppen tilbage i gryden.
7. Skræl bladsellerien. Skær den og æble minus kernehus i tern.
8. Hvis du har en rest tilberede kyllingekød, skærer du det i tern eller mundrette bidder. Ellers krydrer du inderfileterne med salt og peber og steger dem på en pande. Lige inden de er gennemstegt, tilsætter du en smule balsamico eller æbleeddike og laver kødet tage smag og farve af det. Tag fileterne af panden. Lad dem hvile et øjeblik og skær dem i tern.
9. Varm suppen op igen og smag den til med salt, peber, evt. fløde og i sidste sekund eddiken.
10. Fordel suppen i skåle sammen med fyldet. Pynt med lidt strimlet grønkål på toppen.

DSC_7744

SUNDE FAKTA:
★ Grønkål forebygger som andre kåltyper kræft pga. sit indhold af såkaldte glucosinater.
★ Grønkål indeholder masser af sunde kostfibre, som gavner din tarmflora
★ I kraft af sit store indhold af K-vitamin holder det også knoglerne stærke.
★ Selleri ser i følge studier ud til at kunne sænke blodtrykket og forebygge kræft. Æren får det anti-inflammatoriske stof 3-nbutylphthalid, eller mere mundret: 3nB.
★ Æbler indeholder sunde kostfibre, fx pektin
★ Kylling indeholder proteiner
★ Valnødder indeholder sundt omega-3-fedt i planteversionen
★ Balsamico og æbleeddike stabiliserer blodsukkeret og meget andet godt
★ Olivenolie er sundt, monoumættet fedt og gavner hjertets sundhed
★ Ingefær virker antiinflammatorisk, ikke mindst på smertende led

 

Efterlad en kommentar