Energi & velvære Superfoods

JA, KIRSEBÆR FÅR MIG TIL AT SOVE. MEN JEG BLIVER FED

Så er mit søvneksperiment med surkirsebær ved vejs ende. 84 minutters ekstra søvn blev det desværre ikke til ligesom i de søvnstudier, jeg kopierede. Men når jeg var pumpet med søvnhormonet melatonin, som findes i store mængder i surkirsebær, kunne jeg pludselig falde i søvn igen, når jeg vågnede kl. 3 om natten, og det gjorde en kæmpe forskel de dage, hvor jeg ellers ville have bimlet rundt som en zombie.

Se, hvad mit søvnforsøg gik ud på her

Normalt kan jeg ALDRIG falde i søvn, når jeg først er vågnet op. Men i de to uger, mit forsøg varede, lykkedes det hele fire nætter at glide tilbage til Drømmeland. Faktisk alle de nætter, hvor jeg normalt ville have vendt og drejet mig, stadig mere desperat ved tanken om morgendagens udfordringer, der ville blive så meget op ad bakke med kun 3-4 timers søvn at trække på.

Når jeg vågnede ved 3-tiden under kirsebærforsøget, lå jeg ganske vist og gloede ud i luften i en lille times tid, men så faldt jeg i søvn igen. Herefter vågnede jeg lettere fortumlet ved 5.30 tiden og nåede således op på 6 timers søvn. Nok til, at hele dagen var reddet.

Normalnætterne – efter min målestok – ændrede sig ikke under forsøget. Da faldt jeg i søvn ved 23-tiden og vågnede op lidt før kl. 5, præcis som jeg plejer.

Den gennemsnitlige søvngevinst pr. nat blev således 26 minutter, men hele gevinsten blev indkasseret på fire nætter.

Efter de 14 dage testede jeg en uge uden kirsebærsaft for at se, om det ændrede noget. Og ja, det gjorde det faktisk. To nætter i sidste uge vågnede jeg op kl. 3 uden at kunne falde i søvn igen. Den ene i Hellerup, hvor jeg nåede at hidse mig voldsomt op over bornholmeruret i lejligheden ovenover. Hvilken kraftidiot har dog opfundet et ur, der skal larme hver hele og halve time natten igennem?

Muligvis er det placebo-effekt, men for mig kan kirsebærsaft altså rent faktisk gøre en forskel på de værste nætter. Desværre er det en kalorietung løsning at drikke 3 dl surkirsebærsaft morgen og aften.

Hvis bare jeg kunne forudsige de problematiske nætter, kunne jeg nøjes med at loade kirsebær op til dem. Men vi taler om saft hver morgen og hver aften, hvis jeg skal helgardere mig. I den anbefalede dosis giver det mig 81 kcal. pr. døgn, svarende til 29.565 ekstra kcal om året. Eller 3,3 kg rent fedt. Som i løbet af de næste 10 år ville blive til 33 kg!

Selv om melatonin også booster fedtforbrændingen ved at stimulere væksten af en særlig type fedtceller, beige fedt, som futter ekstrakalorier af i stedet for at lagre dem som hvide fedtdeller, kan jeg nok ikke satse på at neutralisere SÅ mange ekstra-kalorier.

Og selv om surkirsebær er spækket med sunde antioxidanter, rummer de desværre også kæmpe mænger af sukker – sjovt nok meget mere end de søde kirsebær.

Hvis jeg skal fortsætte med kirsebær på denne måde, må jeg derfor enten acceptere, at jeg bliver voldsomt stor – eller spare kalorierne et andet sted.

Desuden er forsyningslinjerne problematiske. Det er svært at opdrive surkirsebærsaft, som med sikkerhed har sit indhold af melatonin i god behold. Søvnhormonet er nemlig meget varmefølsomt. Det er lykkedes mig at finde to slags usødet, økologisk surkirsebærsaft fra hhv. Søbygaard (sjællandske surkirsebær) og Biona (tyrkiske bær). Men formentlig er melatoninen gået til under varmebehandlingen.

IMG_3945

Min hjemmelavede kirsebærsaft kunne jeg helt selv kontrollere. Men nu er mit lager desværre ved at være tømt. Jeg har gemt de sidste reserver til nætter, hvor det er ekstra vigtigt for mig at sove godt.

Derfor har jeg nu korrigeret min strategi, så jeg ikke bare fokuserer på surkirsebær, men også på de andre, lettere tilgængelige og mere kontrollerbare mad- og drikkevarer, der enten indeholder melatonin eller forstærker kroppens egen produktion af søvnhormonet. Målet er at basere mine faste måltider på dem, så der ikke bliver tale om ekstra-kalorier. I den kommende måned vil jeg gå all in på at få melatonin fra følgende råvarer, så vidt umuligt uden at varmebehandle dem

Så må vi se, om det virker lige så godt. Jeg er meget opmuntret efter kirsebæreksperimentet, for jeg har prøvet stort set alle andre kostbaserede søvnråd uden effekt.

Madvarer, der indeholder melatonin:

★ Hindbær
★ Jordbær
★ Gojibær
★ Orange peberfrugt
★ Fennikelfrø
★ Valnødder
★ Majs
★ Havregryn
★ Asparges
★ Tomater
★ Solsikkefrø
★ Mandler
★ Ananas
★ Tang
★ Røde ris
★ Fuldkorn, især byg
★ Bananer
★ – og så selvfølgelig surkirsebær

Madvarer, der sætter fut i din melatonin-fabrik:

Fordi de enten indeholder humør-signalstoffet serotonin, aminosyren tryptofan eller B6-vitamin.

★ Kiwi
★ Grønkål
★ Mælkeprodukter
★ Fisk og skaldyr
★ Kalkun og kylling
★ Bønner og linser
★ Æg
★ Pistacienødder

Efterlad en kommentar