Hamsterhjulet Opskrifter

FARVELKAGE EFTER 18 ÅRS MANDELTRIP

IMG_2108

På min sidste dag på I FORM havde redaktionen dækket det fineste farvel-bord. Jeg havde bagt (næsten) sunde mandellagkager. For er der nogen, der kan kværne mandler og har fået overtalt danskerne til at spise mange flere af dem, er det de gæve kvinder på I FORMs redaktion.

Et øjeblik efter dette billede blev taget, begyndte folk at vælte ind med gaver og kram, og jeg blev jeg alt for rørt og fik alt for travlt med at snakke med folk til at huske at tage billeder. Måske, fordi jeg også skulle skåle i en hulens masse champagne.

IMG_2115IMG_3400 (1)

Desværre kunne jeg ikke sende et stykke af min lagkage ud til alle læserne, selv om de havde fortjent det. Landets postbude ville sikkert have nedlagt arbejdet i protest, når de skulle dele I FORM rundt og fik smurt flødeskum ud over deres fine røde uniformer. Så læserne måtte nøjes med denne farvel-udgave af min Velkommen-side, som jeg har fodret gennem 18 år (!).

Screen Shot 2016-08-23 at 09.42.51

Og opskriften på kagen kommer også – lige om lidt. Lige præcis denne kage har reddet mig i utallige situatoner, hvor jeg skulle levere noget lækkert Det er ikke mig, der har fundet på den, men madskribent Christa Alstrup, som jeg arbejdede tæt sammen med i de fem år, jeg var chefredaktør for Bo Bedre.

Jeg har brugt den flittigt som basisopskrift lige siden, for alle mandlerne og fraværet af mel gør den knasende lækker og marcipanagtig svampet på én gang, og pynten kan varieres i det uendelige, så folk ikke opdager, at de har fået den før. I øvrigt kan du også variere nødderne: Du kan lave den med både hasselnødder og valnødder, og uanset hvad smager den fantastisk og er supernem.

Det eneste rigtige minus ved kagen er sukkeret. Jeg arbejder systematisk på at få bragt mængderne ned, men jeg er ikke særlig vild med kunstige sødemidler. Heller ikke stevia, desværre, som jeg synes smager igennem alting.  Jeg lavede dog for nylig en version med kun 100 g sukker og lidt sukrin, og der var der ingen, der kunne brokke sig over. Fordi der ikke er mel i kagen, kan selv glutenallergikere roligt gå ombord i den.

Kagen bliver absolut lækrest, hvis du bager bunden og lægger cremen på dagen i forvejen, så den kan stå og trække i køleskabet. Og så pynter du lige inden servering.

Det skal du bruge:
3 æg
200 g mandler
200 g sukker
2,5 dl crème fraiche eller piskefløde
1 spsk flormelis
2 tsk vanillesukker
Bær og anden frugt til pynt
Springform på 24 cm i diameter (hvis du har en springform på 29 cm, passer det perfekt med en dobbelt portion).

Sådan gør du:
1. Tænd for ovnen på 180 grader
2. Smør springformen
3. Blend mandlerne med skal på. De skal males forholdsvis fint uden at blive til mandelmel
4. Pisk æg og sukker grundigt sammen med elpiskeren, til det bliver lysegult, skinnende og fylder en masse
5. Bland mandler og æggemasse sammen, så alle mandeldelene bliver integreret i æggemassen, og hæld det i springformen
6. Lad bunden bage 30-35 minutter. Hold øje med den undervejs: I nogle ovne kan den hurtigt blive for mørk og brændt på overfladen. Er den på vej til det, så læg et stykke stanniol over.
7. Stik i bunden med en kødnål: Bunden er færdig, når der ikke hænger æggemasse ved, når du trækker nålen ud.
8. Lad bunden afkøle. Efter kort tid kan du forsigtigt åbne for springformen. Hjælp evt. lidt til langs kanterne.
9. Med en paletkniv eller to kan du flytte bunden over på et lagkagefad. Lad den køle helt af her.
10. Pisk piskefløde/créme fraiche. I det sidste minut tilsætter du flormelis og vanillesukker.
11. Fordel cremen på lagkagebunden og stil den i køleskabet.
12. Pynt den lige inden servering.

SUNDE FAKTA:
★Mandler er sprængfyldt med sunde monoumættede fedtstoffer, der holder hjertet sundt. Bl.a. ved at bekæmpe det skadelige LDL-kolesterol, så du ikke så let får blodpropper.
★Fordi mandlerne til denne kage ikke skal smuttes, får du også glæde af de mange antioxidanter i de tynde, brune hinder. Den den type antioxidanter, der findes i mandelskind, beskytter dig bl.a. mod blodpropper ved at forhindre oxidering af det skadelige LDL-kolesterol i dine blodkar.
★ 10-15 procent af mandlernes kalorier er “gratis”: De bliver ikke optaget af din krop, fordi fedtet er for svært at nedbryde. Faktisk hævder flere forskere, at mandler er den perfekte slankesnack, fordi de mætter så meget, at man spiser mindre af andre ting og sammenlagt indtager færre kalorier, end hvis man ikke spiste mandler.
★ Mandler indeholder desuden godt med mættende protein og gavnlige kostfibre.
★ Æggene mætter og giver godt med protein.
★ Mandler er rige på mineralet magnesium, der både kan gavne dit blodtryk, din hjerterytme og din
★ Et bjerg af pyntende bær giver masser af sunde antioxidanter.
★ Sukkeret er der ikke noget godt at sige om, ud over at det smager godt.

Efterlad en kommentar