Diverse sundhed Energi & velvære

PINK PSYKOLOGI MOD MØGVEJRS-BLUES

Bliver du lige som jeg forvandlet til en flæbende, forurettet, brokkende møgvejrsmartyr, når din kostbare sommerferie regner væk? Så har du nu to valgmuligheder:

1. At være en moderne realist, der i bedste Svend Brinkmann-stil står fast ved dine negative tanker og din ret til at brokke dig. Også over noget så banalt som vejret.

Eller 2: At narre dig selv med gode gammeldags bluffnumre, som får dig til at nyde resten af sommeren bare lidt mere – uanset hvor våd vejrudsigten bliver (august bliver særdeles våd, truer meteorologerne, og i skrivende stund tisser det ned).

Hører du til de første, vil du sikkert ikke nøjes med at brokke dig, men også brække dig, hvis du fortsætter læsningen. Nu er du advaret! Og foretrækker du valg nr. 2, så velkommen til omgang massiv lyserød fortrængning af århundredets værste sommer.

Til gengæld slipper hippocampus, hukommelsescenteret i din hjerne, for at tage skade af alt det brokkeri. Forskning fra Stanford University viser nemlig, at en halv times brok om dagen – både dit eget brok og andres – svækker hippocampus.

– Men hvorfor lige lyserød?, tænker du måske – Har forskerne fundet en helt speciel ny lyserød antioxidant? Ikke mig bekendt, men nogle af de mest sommerlige stemningsgivere, jeg kender, ER tilfældigvis lyserøde. Rosévin, solnedgange, vandmelon. Og da jeg kun opererer med en positiv-liste, rummer den hverken myggestik, solskoldninger eller candyfloss, der bliver tværet ud i ens hår – uanset hvor lyserøde de er!

At erklære møgvejret krig med farven lyserød handler mest om et fokusskifte – ligesom når man beder plagsomme, utålmodige børn på bagsædet om at “samle” på biler i bestemte farver. Nu skal der samles på lyserøde lyspunkter – i 50 Shades of Pink!

Jeg er tilfældigvis lige kommet hjem fra “studietur” fra rigtig sol og sommer ved Den franske Riviera. Ja, studietur kalder jeg det, nu hvor sommeren 2017 skal gendigtes.

Derfor er det i strid med spillereglerne at antyde, at vi flygtede, bare fordi vejrudsigten lovede skybrud på skybrud, der kunne drukne vores danske sejlersommerferie for tredje år i træk og fik Jens til at true med at sætte båden til salg. Næh nej, efter de sidste to lavtrykssomre var der efterhånden ikke nogen i Danmark, der kunne huske, hvordan man tackler højtryk og varmegrader på den rigtige side af 25, så vi ofrede os frivilligt til at researche i den gode sags tjeneste.

I en hel vidunderlig uge, der racede afsted, var vi til genoptræning i kunsten at svede af at foretage sig ingenting, holde siesta i skyggen med gode bøger og kun være aktive i dagens første og sidste timer, slukke tørsten i vandmeloner og lifligkold rosé, søge tilflugt i 24 grader bølger – og nyde solen, fra den gik op til den gik ned, uden en sky på himlen.

Det sværeste var faktisk at lyde medfølende nok, når vi skulle trøste alle staklerne derhjemme, der sjappede rundt i mudder og rapporterede om nye danmarksrekorder i antal myggestik.

Men nu, hvor vi selv er vendt tilbage til styrtregn og depressionsgrå vejrudsigter, er strategien klar – Pink psykologi! Lad fortrængningen begynde …

ROSA PROTEINER

Rejer i alle størrelser er den skønneste sommermad, og laks bliver jeg aldrig træt af. Rødfisk med lyserøde skæl som den, vi fik serveret i Nice, er også stjernelækre. De blusser godt op, også når himlen er allermest blygrå, og bugner af sunde stoffer, som du får ekstra brug for efter en sommer, hvor du muligvis ikke har tanket op med helt så meget modstandskraft til efterår og vinter, som du havde håbet på.

Laks er bl.a. rigt på “solskinsvitaminet” D-vitamin, og både laks og rejser indeholder det anti-inflammatoriske stof astaxanthin, der bl.a. kan modvirke nogle former for kræft. Læs mere om stoffet her.

SPIS MORGENRØDEN

Selv om solen leger gemmeleg, kan du smage dens saft og kraft i frugter og bær. Blandt bærrene er det altid blåbær, der stjæler billedet, men hindbær er også utrolig sunde. De beskytter bl.a. mod inflammation, kræft og hjertekarsygdomme og hjælper med at holde blodsukkeret i skak. Hindbær indeholder også det naturlige farvestof zeaxantin, der beskytter øjet mod skader fra computerskærme og solen. Hvis den altså igen skulle finde på at skinne …

På madmarkedet i Cannes forelskede jeg mig i dissse sartrosa hindbær og spiste dem på morgenyoghurten sammen med bl.a. figner, der også er smækfyldt med antioxidanter og kostfibre.

PINK FROKOSTBOMBE

Pink grape, pink radiser, pink bladbeder, rødbedeblade på en bund af frisk fennikel, små fine salatblade og et drys pistaciekerner på toppen. En rigtig lækker salatsymfoni, som skriger “sommer!” på 300 meters afstand.

RADISER SOM DAGSDOSIS

Radisen er en alt for overset lille perle, men i min optik er den indbegrebet af sommer – og desuden supersund. Faktisk er den beslægtet med grønkål, broccoli og blomkål som korsblomstfamiliens farverige lilleput. Sørg for altid at have radiser i haven eller køleskabet, så du kan guffe løs. Spis dem på groft knækbrød med rygeost, naturel med en lille smule salt på snuden, i spidskålssalaten, til røget makrel eller et smilende æg.

ROSENPEBER OG ANDRE ROSA SMAGSPERLER

Selv ganske få af de små pink perler giver din frokostsalat eller din fiske- eller kyllingeret en helt særlig varm og sød-stærk og sommerlig krydret virkning. Rosenpeber er ikke rigtig peber, men tørrede bær fra en plante, der er i familie med cashewnødder. Nøddeallergikere skal derfor helst ikke lege med rosenpeber, men vi andre kan nyde godt af både smag og de sunde farvestærke anthocyaniner, de rummer. Inkaerne var meget begejstrede for dem og mente, at de havde mange medicinske egenskaber.

I mit rosa smagsarsenal indgår også lyserøde hvidløg, rød basilikum, rosenblade til drys på salater og desserter – og med lidt god vilje: Blomsterstandene fra Jomfru i det grønne – selv om nigella-frøene indeni (dem, der giver smag til naanbrød) er kulsorte.

ROSÉVIN

Endelig kom vi frem til den! Jeg er ellers mest vild med hvidvin, men når det gælder om at piske sommerstemningen i vejret, må jeg overgive mig: Rosévin emmer af sommerhygge på terrassen, og kan også uden større ubehag indtages indendørs i tørvejr. Den har lidt flere sunde antioxidanter end hvidvin, fordi disse især gemmer sig i de røde druers skaller.

APEROL MED VANDMELON

Udsigten til en Aperol Spritz i en solrig krog kan give mig fata morgana på vej ned ad pisterne, når vi er på ski, men hvorfor ikke også lave den røde letbitre italiano-drik i en sommerversion? Fyld glasset godt op med saftige, iskolde vandmelonbidder. Hæld en genstand Aperol derned, evt. også et skvæt prosecco, top op med kold, boblende danskvand, og bland godt med friske mynteblade i den. Er det virkelig, virkelig sommerkoldt, kunne du overveje at bruge kogende vand. Prego, Aperol Toddy.

TRANEBÆR-BOBLER

En genial tørstslukker! Brug tranebærsaft uden tilsat sukker og doser den sparsomt. Fyld op med perlende danskvand, så smagen bliver svag og farven smuk rosa. Tranebær er formentlig en af de vigtigste livretter for en meget vigtig slankebakterie, som du kan læse mere om her.

PINK ESKAPISME I  BØGERNES VERDEN

For mig er ferie i høj grad lig med at læse bøger. Altså fiktion – ikke fagbøger, som jeg sluger i store mængder til daglig. I sengen på hverdagsaftener når jeg typisk kun en halv side, før mine øjne glider i, men i ferierne skifter min læsning gear, fordi jeg endelig kan læse sammenhængende, og ofte i mange timer i træk. Først skal jeg dog aflægge mig redaktørvanen med enten at skimme teksten i lyntempo eller lede efter fejl og i stedet leve mig ind i handlingen. Jeg bliver meget, meget opslugt og aldeles ukontaktbar!

Her i ferien har jeg indtil videre afsløret hovedmanden i den russiske mafia i selskab med en stimulanshungrende undercover PET-agtent (Jes Stein: Papa), været markslave på en bomuldsfarm i Georgia (Colson Whitehead: Den underjordiske jernbane), ligget vågen af skræk over en vampyrists blodige hærgen i Oslo og omegn (Jo Nesbø: Tørst) og dulmet min aldersparanoia i selskab med kloge, uforfærdede og morsomme kvinder som Hanne-Vibeke Holst, Ritt Bjerregaard, Anne Linnet og Christine Antorini (Gitte Løkkegaard: Livsmodig). Lige nu laver jeg street art på høje bygninger i Aarhus og er mistænkt for mord (Elsebeth Egholm: Jeg finder dig altid).

Det er mit største efter-sommer-forsæt at holde gang i fiktions-læsningen, også når sommeren er slut, og holde “pink pause” mindst tre gange om ugen. Fx ved at tage min bog med i toget i stedet for at zappe rundt på mobilen. I går lykkedes det faktisk at få læst en hel time i liggestolen på Bogø i nogenlunde sol.

LYSERØD ISTE

Kusmis rosente smager og dufter af sommer, både når du drikker den varm og afkølet med masser af isterninger. Den har sin egen sødme og behøver ikke sukker.

TRØSTESPISNING

Hvad kan jeg sige til min undskyldning? Jo, disse macarons er i hvert fald lyserøde. De smager af bær. De rimer (næsten) på præsident Macron … Og så var det sidste dag i solen!

 

 

 

 

Efterlad en kommentar