Opskrifter Spis rub og stub

SÅ SPIS DOG DE GRÆSKAR! LÆKRE HALLOWEEN-RETTER

Hvad har de stakkels græskar dog gjort os? Supermarkederne, udstillingsvinduerne og Tivoli bugner af de orange plantekugler i disse uger, men kun et fåtal ender med at blive spist. I stedet bliver de snittet om til skræmmende bøhmænd, brugt som fyrfadsstager og rådner op.

Min gamle chef Søren ynder ligefrem at gå amok på de sagesløse græskar med stiksav, boremaskine og mørtelblander – se bare her. På youtube kan man møde adskillige folk, der fyrer græskar af i regulære kanoner. Splat! Og helt ekstrem er den gråsprængte youtuber hickok45, som excellerer i at likvidere græskar på 100 måder. Med alt fra dynamit og automatvåben til machete og tomahawk – prøv lige at galningen her:  Hans arsenal af mordvåben er et tankevækkende apropos til Obamas kamp for at få strammet op på USAs våbenlov.

Men helt ærlig, hvad sker der for jer? Æd nu de græskar!

DSC_9042

Jeg har selv snittet rigtig mange græskarkatte og græskartigre sammen med mine unger uden at skænke det en tanke, at man også kunne spise sit kunstværk. Men når først de var skabt og havde været lysende lanterner for en aften, glemte jeg alt om dem. Lige indtil de lå som triste, sammenfaldne klumper af råddenskab uden for hoveddøren. Vi skulle bare have spist dem lidt før.

DSC_8988

Så i dag har jeg besluttet at udnytte mine egne to hokkaido-græskar rub og stub – som protest mod græskarmyrderierne og det groteske i, at så sund en grønsag bliver markedsført big time hvert år ved Halloween, men får lov at rådne op –mens ungerne fylder sig med alt det slik, de får tigget sig til. Måske skulle jeg stifte Græskargnaskernes Protestbevægelse?

Selv har jeg lige skulle vænne mig til smagen af græskar, der godt kan være lidt fad og trænge til en håndsrækning fra mere markante smagsgivere.

Jeg var SÅ skuffet, første gang jeg smagte græskar naturel. Det var ikke en grønsag, man sådan lige kunne købe, dengang jeg var barn.  Men jeg stødte på dem i bøger og film fra USA og fantaserede om, hvor godt de smagte.

DSC_9018Måske havde jeg  forestillet mig noget meget mere krydret og intenst; en smag, der matchede den flotte orange farve og de begejstrede beskrivelser fra “Det Lille Hus på Prærien”.

Især den bog i serien, der handlede om Almanzo, Lauras kommende mand, der som dreng lammetævede sin hjemegns voksne farmere i en konkurrence om egnens største græskar ved at lade det suge mælk til sig i stedet for vand. Og så det forfærdelige bind om den nærmest endeløse isvinter, hvor familien sultede, og hvor det på forunderlig vis lykkedes dem at lave en helt vidunderlig grøn græskartærte.

Mange af de amerikanske græskaropskrifter indeholder voldsomme mængder af sukker, men heldigvis kan man også få græskarkødet til at træde i karakter ved at gå den friske vej med masser af citron, peber og grønne krydderurter.

Nå, lad os komme i gang med at få spist de græskar!

Græskarskallen kan du lave chips af. Det er sjovt og nemt, og de smager vidunderligt.

GRÆSKARCHIPS MED ROSMARIN OG ROSENPEBER

DSC_9056

DU SKAL BRUGE:
Skallen af 1 hokkaido-græskar
Olivenolie
Rosenpeber
Rosmarin
Salt

Tyndskræller
Plasticpose
Bagepapir

DSC_9020

SÅDAN GØR DU:
1. Tænd ovnen på 160 grader.
2. Vask græskarret og tør det grundigt
3. Skær tynde chipsflager af skallen med tyndskrælleren. Du kan sagtens fortsætte og lave chips af kødet under skallen også, hvis du vil have større portion.
4. Knus rosenpebrene i en morter eller mas dem med en kokkekniv
5. Tag en plasticpose og hæld et par skefulde olivenolie derned sammen med rosenpeber og rosmarinkviste. Fyld græskarchipsene derned og ryst og ælt forsigtigt rundt med posen, til olie og krydderier er godt fordelt.
6. Fordel chipsene på ovnplader dækket med bagepapir. Drys lidt salt over.
7. Bag dem, til de begynder at få stegeskorpe. I min ovn tog det ca. 20 minutter, men hold godt øje med dem. Vend dem med en paletkniv og bag videre på den anden side. De har typisk ikke brug for ret mange minutter i anden omgang.
8. Lad bagepapiret incl. chips glide over på et køligt underlag og lad dem blive helt kolde og sprøde. Spis den samme dag. Det er intet problem, for de er stærkt vanedannende.

DSC_9047

Græskarkødet er oplagt som suppe, og det er der heldigvis mange, der har opdaget. Jeg spiser den på to måder, der begge bygger på en gammel Jamie Oliver-opskrift.

DSC_8743

GRÆSKARSUPPE

DU SKAL BRUGE:
500 g græskarkød
1  mellemstort rødløg
30 g frisk ingefær
1/4 tsk chilipulver
2 fed hvidløg
Olivenolie
0,5 liter grøntsagsbouillon
1/2 dl kokosmælk
1/2-1 lime
Salt
Peber
Frisk koriander eller persille
Græskarkerner

 SÅDAN GØR DU:
1. Rens græskarkødet for skal og det trævlede indhold i midten. Skær det i stykker.
2. Pil løg og hvidløg og skær dem i mindre stykker
3. Skræl og riv ingefæren
4. Varm olivenolie op på en stor pande og steg græskarkød, løg og ingefær, indtil græskarstykkerne er møre
Hæld dem over i en gryde og tilsæt bouillon, kokosmælk og chili. Lad suppen simre i ca. 45 minutter.
5. Blend suppen godt. Det er nemmest at gøre det i gryden med en stavblender.
6. Smag til med salt, peber, limesaft og evt. mere kokosmælk, hvis du foretrækker en cremet konsistens.
7. Pynt med græskarkerner og friske krydderurter, fx koriander eller persille.

Variant: Drop kokosmælk og ingefær – og smag i stedet suppen til med revet muskatnød.

Græskarkernerne er heldigvis lette at få brugt. Jeg spiser masser af dem på min græske yoghurt og diverse salater, og så prøvede jeg at lave pandekager af græskarkernemel, som jeg fandt på hylden i Netto. I første omgang brugte jeg kun det og ikke hvedemel, men pandekagerne hænger altså bedre sammen, når der også er lidt hvedemel i.

DSC_9092

Men hvad med stilkdutten i toppen af græskarret? Den ser ikke særlig spisevenlig ud. Da jeg fik skåret den til, fik den lov at gøre gavn som interimistisk prop i min vinflaske …

DSC_9057

SUNDE FAKTA:

★ Græskarkød indeholder pænt mange mættende kostfibre
★ Det indeholder også betakaroten, der omdannes til A-vitamin i kroppen og er med til at holde dine øjne i form
★ Muligvis kan betakaroten også forebygge bl.a. prostatakræft og tarmkræft.
★ Græskarkerner indeholder hele to stoffer, som gør det lettere at sove: aminosyren tryptofan og magnesium.
★ Græskarkernernes magnesium gavner på flere måder dit hjerte. Bl.a. styrker det pumpefunktionen og sænker blodtrykket.
★ Også planteøstrogener i olie fra græskarkerner kan sænke blodtrykket
★ Enkeltumættet fedt i kernerne gavner dit kolesteroltal og beskytter mod blodpropper

Efterlad en kommentar