Fra viden til hverdag Superfoods

SÅDAN GØR DU CHIAFRØ ENDNU SUNDERE

På papiret er chiafrø ekstremt sunde, og jeg spiser dem i store mængder. Desværre forsvinder en del af de gode næringsstoffer direkte ud i toilettet, fordi frøene også indeholder et anti-næringsstof, fytin, som gør det svært for os at optage dem. Men nu er det heldigvis lykkedes mig at overliste fytinen – ved at spire de små runde frø. Se bare mit første kuld chiaspirer!

DSC_7492

Når frøene spirer, nedbrydes fytinen, og hermed bliver en række vitaminer og mineraler meget lettere at optage. Chia indeholder bl.a. calcium, magnesium, jern og zink.

Hvor chiafrø i sig selv smager af næsten ingenting, er chiaspirer mere karseagtige. De passer helt forrygende til avocado, og kombinationen med nypillede rejer er intet mindre end vanedannende.

De spirede chiafrø gør det samtidig muligt for mig at bruge chia i en række nye sammenhænge som en slags grøntsag – micro greens, som den slags spirer bliver kaldt – og ikke bare i smoothies og på min yoghurt.

Læs, hvorfor chia er så sundt her

I USA er spiring af alverdens madvarer eksploderet. I supermarkedet kan du købe spirede udgaver af bl.a. ris, havregryn, mandler, bønner, rugkerner, boghvede og meget mere, der alt sammen indeholder fytin. Ikke lange, grønne plantespirer som min chiakarse, for man kan knap nok se spirerne på dem. Men pointen er præcis det samme – at slippe næringstsofferne fri af fytinens jerngreb.

Planterne bruger fytin til at beskytte frøene mod sygdomme og insekter – og forhindre dem i at spire, før de er parat til det. Møgirriterende for os, der gerne vil have glæde af alle deres næringsstoffer. Men så er det godt, at vi kan spire dem.

5 FORDELE VED AT SPIRE FRØ OG KORN

1. Gør det lettere  at optage vigtige vitaminer og mineraler,
fx calcium, magnesium, zink og B12 – ved at blokere for anti-næringsstoffer som fx fytin. Fytin gør det fx umuligt at optage 80 pct. af zinken og 40 pct. af magnesium-indholdet i en råvare.

2. Gør protein mere tilgængelig for kroppen,
fordi spiringen nedbryder sammensatte proteiner til simple aminosyrer, som er lettere at fordøje.

3. Øger mængden af kostfibre i maden.
Når frø spirer, stiger deres fiberindhold. Især af uopløselige kostfibre, som planternes cellevægge er bygget af. De sætter skub i fordøjelsen og renser affaldsstoffer ud af tarmen.

4. Gør korn nemmere at fordøje,
bl.a. fordi sukkerstofferne, stivelsen og proteinerne i kernerne bliver mere effektiv nedbrudt. Spiring er også med til at nedbryde gluten.

5. Øger mængden af antioxidanter
Flere studier har vist, at mængden af sunde antioxidanter som fx fenoler og flavonoider mangedobles, når kerner bliver spiret. De beskytter mod bl.a. kræft og hjertekarsygdomme.

rødbedespirer 5

I et af mine næste blogindlæg vil jeg komme ind på, hvordan du spirer bedst og sikrest hjemme hos dig selv  – eller, hvis du ikke har tid til det, får glæde af alle de gode spirer, som du kan købe spiseklare i supermarkedet.

DSC_7139

Dette er mit nye spirelegetøj: Der er ikke spirer nok i den til en stor familie, men glasmontren er meget dekorativ i vindueskarmen.

DSC_7147

Chiafrø absorberer så meget vand, at det kun lige skal have en hurtig dukkert, før de er klar til at skyde. Andre frø skal ligge i vand væsentlig længere tid, før de vil spire. Chiafrøene er 5-6 dage om at spire. Undervejs skal systemet skylles igennem med frisk vand dagligt.

Efterlad en kommentar