Hellerup vs. Bogø Opskrifter

STRAFFEN FOR AT ELSKE FASAN (OG 4 BELØNNINGER)

Årets første frostgrader kommer snigende ind om fødderne på mig, mens jeg sidder her og skriver blog, for datteren lufter demonstrativt ud. Hun er ved at omkomme over, at hele lejligheden stinker – jeg ville nu kalde det: dufter lifligt – af nystegt fasanbryst, omviklet med serranoskinke og salvieblade.

Hun er vegetar og dyreelsker. I hendes optik er min fasananretning ekstra modbydelig, fordi hun ved, at jeg har været med på fasanjagt hele weekenden, og selv om jeg bare var klapper og hundefører, føler jeg mig nærmest anklaget for mord.

DSC_9482

Nede på Bogø har folk et helt usentimentalt forhold til at avle og skyde dyr og spise dem bagefter. Her er det mig, der bliver betragtet som hyklerisk og sart.

Forleden kunne jeg ikke få mig selv til at besøge en glad gris med krølle på halen. Den tuller rundt i sin fold med et 1-tal på ryggen uden at vide, at Jens har købt halvdelen af den og glæder sig til at gå i gang med at spise den.

Hans jægervenner ser også lidt opgivende på mig, når jeg giver ham forbud mod at rette geværet mod harer og ræve og andet med pels. Og når vi under fasanjagten pludselig møder en hare, der spurter for sit liv, holder jeg helt klart med den.

DSC_9559

Og ja, jeg ved det godt. Der er ingen konsekvens i mig, for jeg spiser gladeligt kylling, fisk, råvildt og ind i mellem lidt lam eller ko. For slet ikke at tale om en fasan, når jeg får chancen her i jagtsæsonen, hvor det gælder om at kende en træfsikker jæger eller to. Helst en, der også gider plukke dyret eller skære kødet ud af den smukke fjerdragt.

DSC_9441

Alle de fasaner, der plaffes ned, er sat ud og fodret op for at ende deres dage som jagtbytte. Det trøster jeg mig selv med, når det går allermest heftigt for sig, og fuglene klapper sammen og dumper til jorden om ørerne på én.

DSC_9287

Fasaner er helt klart ikke særligt snu. Når de går på vingerne, udstøder de en lang serie karakteristiske gokkelyde.  De kunne lige så godt have råbt: Her er jeg, skyd mig! Selv de mest tunghøre jægere opdager dem med det samme.

For slet ikke at tale om hundene, der er SÅ klar til at hente fuglene, når de dumper til jorden. Dem lavede jeg en lille film. Du skal ikke klikke på den, hvis du har det som min datter eller ikke vil se fugle, der bliver skudt, men vil du se passionerede hunde, så værsgo.

Fasaner kan heller ikke finde ud af at skifte retning ligesom snepperne, der er lydløse som stealthfly og laver de vildeste zigzag-kursændringer, som jægerne har svært ved at forudsige. Af samme grund har jeg endnu til gode at smage en sneppe. Men fasan hører til mine yndlingsspiser – af flere grunde:

DSC_9524

1) Jeg elsker smagen, der er vildere og kraftigere end kyllings
2) Det er smækfyldt med gode proteiner, flere end kylling
3) Det giver mig masser af B-vitaminet niacin, som er godt for mit stofskifte
4) Det minder mig om smukke jagtdage med efterårsløv i ildebrandsfarver, eksalterede hunde, forventningsfulde jægere i grønt og brunt tweed og duften af efterårsgrøde.

DSC_9538

Allerbedst smager fasan efter min mening i denne saltimbocca-inspirerede version, hvor jeg har fyldt dens bryster med fersk gedeost og lidt timian og stegt dem i serrano med friske salvieblade.

FASAN-SALTIMBOCCA MED VILDE RIS,
BLADSELLERI-FRITTER OG PÆRE-VALNØDDE-KÅLSALAT

DU SKAL BRUGE (2 personer):

Fasanbryster
2 fasanbryster
6 tynde skiver frisk gedeost
4 skiver serranoskinke
6 salvieblade – de to af dem skal hakkes fint
2 kviste timian
Peber
En sjat rødvin eller balsamico
Smør eller olivenolie til stegning
Kødsnor

Vilde ris 
Vilde ris efter behag
Evt. lidt bouillon til kogevandet
En dusk persille til pynt

Bladselleri-fritter
8 stængler bladselleri
Olivenolie
Salt

Kål-pære-valnøddesalat 
Fintsnittet kål, fx savoykål, spidskål eller hvidkål
2 gulerødder i strimler (brug kartoffelkniven, hvis du ikke har mere avanceret legetøj)
1 pære i tern
1 drys valnødder
1 drys tranebær eller brombær
1 tsk. dijonsennep
3-5 spsk olivenolie
1 spsk. balsamicoeddike
En anelse akaciehonning
Salt og peber

IMG_4742

SÅDAN GØR DU:
1. Sæt risen over og kog den som anvist på pakken. Jeg putter som regel lidt bouillon i kogevandet.
2. Skyl bladsellerien, flæk stænglerne på den lange led og skær dem i 7-8 cm lange stykker. Kog dem ca. 5 minutter i vand og lad dem dryppe af. Læg dem i et ovnfast fad, drys med olivenolie og salt. Tænd ovnen på 180 grader.
3. Gør fasanbrysterne i stand: På undersiden er der ofte en flig kød, der kan foldes til side. Ellers skær et snit ind i siden af brystet, hvor du kan lægge de tre skiver ost, godt krydret med timian, finthakket salvie og peber.
4. Læg fligen på plads/saml brystet. Nu vikler du det pænt ind i serranoskinke og binder det fast med kødsnor. To salvieblade sættes i spænd under snoren.
5. Snit kål, rødder og pære til salaten og lav en dressing af de flydende ingredienser.
6. Stil bladsellerien i ovnen. Den skal have ca. 15 minutter.
7. Varm smør på en pande og steg fasanbrysterne ved pænt høj varme. De skal ikke have mere end 3 minutter på hver side. De må ikke blive tørre. Når de er perfekte, lægger du dem over på et bræt, hvor de kan ligge og trække, mens du laver sovs. Dæk dem gerne til for at holde på varmen.
8. Hæld en sjat rødvin på panden. Smag sovsen til med salt, peber og balsamico, til du er tilfreds.
9. Skær fasanbrystet i de lækreste skiver, og anret hele molevitten, enten tallerkenvis eller på ta-selv-vis med alting på fade.

 

SUNDE FAKTA:
★ Fasankød er fyldt med protein, magert og rent kød
★ Kålen indeholder et væld af kostfibre, som er godt for tarmfloraen
★ Kålen indeholder også superstoffet sulforafan, der bl.a. beskytter mod kræft
★ Valnødderne indeholder plante-omega-3, som er godt for kolesteroltallet og en masse andre ting
★ Gulerødder indeholder masser af betacaroten. Undersøgelser tyder på, at det bl.a mindsker risikoen for hjertekarsygdom og nogle kræftformer og desuden holder øjnene sunde.
★ Bladselleri indeholder såkaldte 3-n-butylphthalider, som får pulsårenes vægge til at slappe af, så blodet ruller lettere og blodtrykket falder med 12-14 pct. i følge forsøg.

DSC_9364

DSC_9552

DSC_9298

DSC_9374

DSC_9553

DSC_9381

DSC_9549

DSC_9492

DSC_9396

DSC_9562

DSC_9491

Efterlad en kommentar