Opskrifter Superfoods

VERDENS HIPPESTE: KIKÆRTER, SOM DU ALDRIG HAR SMAGT DEM FØR

Allerede inden jeg trådte indenfor på verdens største messe for sunde fødevarer, Natural Products Expo West i Anaheim, sprang det i øjnene: Af alle råvarer i denne verden er det i år den ellers ret selvudslettende kikærtes tur til at rulle helt til tops på listen over de hotteste fødevarer. Lidt af en præstation for en bælgfrugt, der har mindst 7500 år på bagen i menneskets madhistorie.

Comeback’et er dels hjulpet på vej af, at stadig flere mennesker skærer ned for kødet, men stadig gerne vil have protein. Dels af, at kikærter er utrolig alsidige. Og endelig af en humørspruttende, knaldgul markedsføringskampagne for ostereje-lignende chips lavet af kikærtemel, som siden sidste efterår har taget USAs snackelskende publikum med storm: Hippeas.

Peas betyder ærter, og med slogans som Give Peas A Chance, Power to the Peaple, Peas, Love & Giving Back og meget mere vittigt, der bare ikke lyder lige så godt på dansk, markedsføres de knasende orme målrettet til hipsterne, 2. og 3. generations-hippierne og alle andre, der er på jagt efter snacks, som gerne må være lidt mindre usunde. Man kan næsten hørte John Lennons brægende stemme over den udendørs pop-op-stand uden for messehallerne, selv om han nok ville have betakket sig …

Og ja, der er masser af godt at sige om kikærter. Især er de små kugler tæt pakket med gode kostfibre og planteproteiner, så de mætter og styrker tarmsundheden.

De gule poser markedsføres også på, at kikærterne er økologiske, bæredygtige og giver nitrit fra stænglerne tilbage til jorden, og efter grundigt feltarbejde gennem samtlige varianter kan jeg bekræfte, at de smager aldeles fantastisk. Også selv om jeg er lidt for gammel til at være i målgruppen og ikke har noget hipsterskæg, som krummerne fra chipsene kan sidde fast i, sådan som de ellers lover …

Har du lyst til at prøve, kan du bestille Hippeas via Amazon!

Også mange andre fabrikanter lancerer kikærtechips, nogle af dem med små grøntsagsstykker i. 

Men – desværre dumper de, hvis du spørger, om du bare kan spise løs af dem. Der er taget SÅ mange hensyn til alt mulig andet: Miljøet, veganerne, glutenallergikerne og hipsternes selvforståelse. Hvorfor så stege dem i solsikkeolie, som er en af de olier, der kan give inflammation i kroppen, uanset hvor økologisk den er? Havde de dog bare valgt olivenolie eller en anden sund eller i det mindste neutral olie.

Heldigvis er der masser af andre og sundere kikærte-nyheder end bare chips inde i messehallerne. Bl.a. grønne kikærter. Det er kikærter, der høstes, før de er helt færdigudviklede. De grønne kikærter har et højere proteinindhold og mindre stivelse end den klassiske “blondineversion”, så de er endnu sundere.

De grønne bliver bl.a. brugt til en grøn hummus, som smagte friskere og mere ærtepuréagtigt end den beige klassiker. Jeg glæder mig, til de grønne kikærter triller ind på det danske marked – medmindre de allerede er der?

Og så er jeg helt pjattet med kikærter, der bliver bagt med forskellige krydderiersom en alternativ form for snack. Fx med rosmarin, chili, gurkemeje.Kombinationen af rosmarin, hvidløg og peber er min personlige favorit. Det er SÅ nemt!

RISTEDE KIKÆRTER

DET SKAL DU BRUGE
1 dåse drænede kikærter (eller 100 g tørrede kikærter, som du har udblødt i mindst otte timer og kogt efter anvisningen på posen)
1 spsk jomfruolivenolie
1 tsk havsalt

+ Tilsæt smag efter eget valg:
2 tsk timian
2 spsk rosmarin
Knust hvidløg
Masser af friskkværnet peber
1 tsk chiliflager
1 tsk spidskommen
Wasabi (japansk peberrod)

SÅDAN GØR DU:
1. Tænd ovnen på 200 grader
2. Læg pagepapir på en ovnplade
3. Bland olie, kikærter, salt og dit valgte krydderi grundigt i en plasticpose
4. Fordel ærterne på bagepapiret
5. Bag dem i 30-40 minutter, til de er sprøde. Bland rundt i dem hvert 10. minut.

Efter dette kikærte-kick gik jeg med mine to rejseledsagere og kikærtechips-testere over på den lokale libanesiske falaffelbar på hovedgaden Abbot Kinney i Los Angeles’ gamle hippie-kvarter Venice, hvor vi pt. bor. Libanon er et af de middelhavslande, der har mest solid erfaring med kikærter. Vi endte med at købe samtlige varianter…

Og i går på marked fortsatte vi, hvor vi slap, og snuppede endnu en lækker persillefalaffel på pind.

Kikærteboostet fik mig til at spekulere på, hvad kikærter egentlig er, for jeg har hverken set dem i deres bælge eller i frøposer. Tænk, hvis man kunne dyrke dem selv? Jeg ser allerede for mig, hvordan jeg fra haven på Bogø kunne lave en grøn kikærteproduktion med sunde olier og en markedsføring, der er lige så ærtegrøn, som Hippea-kampagnen er gul.

Kikærter er frøene i korte, oppustede bælge, som hver indeholder to frø, kikærter. Vi kender mest “blondineversionen”, de blege kugler, som kan køber tørrede til at opbløde i vand, eller dem på dåse, som er lige til at skylle og bruge.

De fleste af dem, vi køber, dyrkes i Tyrkiet. Men jeg vil nu lade det komme an på en prøve, bare for sportens skyld – om ikke andet i drivhuset.

SUNDE FAKTA OM KIKÆRTER

★Kikærter indeholder langsomt optagelige kulhydrater, som ikke giver bratte og usunde stigninger i blodsukkeret. Derfor er de gode, hvis man vil beskytte sig mod diabetes.
★De indeholder masser med proteiner, 20 g pr. 100 g, hvilket gør dem til et fortrinligt valg for alle, der ønsker at skære ned på kødmængderne.
★Kikærter indeholder både masser af dejlige uopløselige og opløselige kostfibre i . De uopløselige sætter skub i fordøjelsen, og det er vigtigt: Har maden for lang “transittid”, tygger tarmbakterierne for meget på madresterne og hiver giftige stoffer ud af dem, og nogle af dem mistænkes for at give kræft.
De opløselige kostfibre danner en gelé i tarmen, som giver fabelagtig næring til dine sunde tarmbakterier og via dem beskytter mod et hav af sygdomme.
★De opløselige kostfibre er også strålende for hjertesundheden. Bl.a. er de med til at sænke kolesteroltallet, især ved at holde det “lede” LDL-kolesterol nede. Den gelé, fibrene danner, når de kombineres med væske, binder fedtpartikler i kosten til sig og eskorterer dem ud af kroppen.
★Såkaldte saponiner i kikærterne – en slags sæbestoffer – hjælper også med at rense kolesterol ud af kroppen. Desuden ser de ud til at spænde de ben for kræftcellers spredning.
★Kombinationen mange kostfibre og proteiner gør kikærter til genial slankemad. Når man har kikærter i maven, er risikoen for at få blodsukkerdyk og ulvehunger lavere. Man rammes heller ikke af almindelig småsult mellem måltiderne.
★Kikærternes indhold af mineralet selen hjælper leveren med at rense potentielt kræftfremkaldende stoffer ud af kroppen.
★Kikærter kunne også kaldes kvikærter: De indeholder cholin; et lidt overset B-vitamin, som gavner bl.a. din søvn, din hukommelse, din koncentration og din evne til at lære nyt.
★Deres høje indhold jern, fosfor calcium, magnesium, zink og K-vitamin gør kikærter til fabelagtig knoglemad, fordi de på forskellig vis styrker knoglevævet.
★De er glutenfri og kan derfor sagtens spises, hvis du er glutenintolerant. Hvis du derimod ikke kan tåle FODMAP-mad, skal du være lidt mere forsigtig. Kikærter indeholder såkaldte oligosakkarider, som hos nogle mennesker kan give særlig meget luft og ubehag i fordøjelseskanalen.

BONUSINFO:

At koge kikærterne selv er billigst og sundest, for der er flere af de sunde næringstoffer i den hjemmelavede version. Kog evt. en kæmpe grydefuld og frys dem ned i mindre portioner.

Hvis du køber kikærter på dåse, så lad endelig være med at skulle “kikærtejuicen” af ærterne. Så går du nemlig glip af mange af de gode opløselige kostfibre og proteiner. Det er derfor, juicen er lidt slimet i det. Til gryderetter og supper skal du derfor bare vende bunden i vejret på dåsen.

Juicen fra bl.a. kikærte-dåser er særlig interessant for veganere. Aquafaba, som bønnejuicen også kaldes, kan nemlig bruges til at lave vegansk ost, marengs og flødeskum af – helt uden at involvere køer eller høns.

Det kan du bruge kikærter til:
Salater
Snacks
Gryderetter
Falaffel
Hummus

Efterlad en kommentar