Energi & velvære

11 GRUNDE TIL AT ELSKE EFTERÅRET

DSC_0142

1. NATUREN ER SMUKKERE END NOGENSINDE

med et festfyrværkeri af ildebrandsfarver på alle løvfældende træer og buske. Her et vue fra skrænten ved “familiesøen”, Rørbæk Sø nordvest for Vejle i den smukkkeste, blideste oktobersol.

DSC_0212

DSC_0245

2. NATUREN FØLES ENDNU MERE INTENS

i klar, kuldslået efterårsluft, hvor sigtbarheden er helt i top. Også under vandoverfladen, så gedderne bider bedre, påstår familiens storfiskere. Det leverede de tre friskfangede beviser på.

DSC_0286

 

3. SVAMPEKRAFT FOR FULD UDBLÆSNING

Efterhånden har de traditionelle champignons fået følgeskab på grønthandlerens hylde af så mange slags svampe fra skovbunde i ind- og udland, at der er basis for svampefest i flere skønne sammenhænge end nogensinde.

DSC_8743

4. SUPPER REDDER EN KOLD DAG

når man kommer lidt forkommen hjem efter at have været ude i ruskvejr og efterårsregn. Her en fyring omgang græskarsuppe fra sidste lørdag, hvor jeg var på fotokursus hos Fru Knips, aka Pia Enghild, der også bor på Vejle-kanten.

DSC_8951

5. HOTTE KRYDDERIER GIVER INDRE VARME

For mig er efteråret den mest spicy årstid, hvor der er dømt fri leg med  ingefær, karry, kanel, chili, hvidløg, peber og andre stærke smagseksplosioner, der får tungen til at brænde og sveden til at springe.

DSC_8905

5. CASHMERE OG ULDTÆPPER I LANGE BANER

Findes der noget skønnere end at rulle sig ind i et varmt uldtæppe, trække i sin gamle yndlings-sweater og vikle et stort, lækkert tørklæde rundt om halsen? I min familie er vi nogle værre hyggetrolde, der benytter enhver chance for at emballere os lunt.

DSC_8902 (1)

DSC_7462

6. SOLENS VILDESTE OP- OG NEDTURE

Se bare morgenrøden fra vores Hellerup-lejlighed i går – og solnedgangen gennem Farø-broen  forleden.

IMG_2372

IMG_3347

7. JAGTENS SPÆNDING OG CHARME

Jeg har giftet mig med en jæger, og da jeg selv er vokset op med min skovrider-morfars jagter, føler jeg mig hjemme blandt alle jægerne i grønmønstrede tweed-kostumer og deres eksalterede hunde. Selv skyder jeg ikke på dyr, men jeg går gerne med som klapper og nyder sceneriet og naturoplevelsen.

IMG_2383

8. TODDY SOM UNIVERSALMIDDEL

Romtoddy, rødvinstoddy, hyldebærtoddy, solbærtoddy: Jeg er stor fan af fænomenet toddy og kan finde på mange undskyldninger til at dulme diverse skavanker med en dampende drik. Denne her havde lige lovlig rundhåndede mængder rom i sig og endte med at knockoute mig på vin- og cocktailbaren på The Standard i København. Jeg husker ikke ret meget fra den aften – ud over at toddyen smagte fantastisk.

IMG_3171 (1)

8. RISTEDE KASTANJER

Indbegrebet af efterårshygge, især med et godt glas vin til..

DSC_7971

DSC_8968

9. AT HØSTE ÆBLER OG PÆRER

I år har der virkelig været meget at høste! Øverst de bugnende træer hos min yndlings-æbleavler, Kirsten Rohde-Jensen fra Rytzebækgård på Møn. Hun leverer øko-æbler til bl.a. NOMA og har skabt den skønneste plantage med danske æblesorter. Og nederst en af de to kasser, som pæretræet uden for vores hus kunne fylde her til eftermiddag.

Hvis du er i nærheden af Møn på fredag den 21. oktober, burde du tage forbi Æblernes Dag i Stege, som du kan læse mere om her.

DSC_8981

10. ILD I PEJSEN OG EN STOR KOP TE

En lille køkkenpejs som denne er helt genial – lige ved siden af spisebordet i en helt perfekt højde til at opvarme forkomne hænder og fødder.

IMG_3320

Screen Shot 2016-10-16 at 17.15.54

11. GÅ- OG LØBETURENES VARIATION

Det kan være varmt eller koldt, smattet eller tørt, regnfuldt eller solbeskinnet, vindstille eller blæsende, og det kan sige knas-knas eller sjap-sjap, når du sætter fødderne i jorden. Ens gå- og løbeture bliver virkelig varierede om efteråret, og man lærer at værdsætte de kølige, solrige dage, hvor man kan bevæge sig ekstra langt på literen, fordi man ikke sveder ret meget.

 

 

 

 

 

 

Efterlad en kommentar