Diverse sundhed Energi & velvære

16 SUNDE LA LA-OPLEVELSER

14 Oscar-nomineringer?! Men hvorfor ikke? Jeg har haft soundtracket på hjernen den sidste uge. Der bliver nok ekstra trængsel i flyene til La La Land efter dagens filmpremiere og statuetteuddelingen på søndag. Hvor heldigt, at vi for længst har sikret os billetter til næste lørdag, hvor jeg skal derover igen med datter Catherine og svigersøn Bendik.

Jeg har været så mange gange i Los Angeles, at jeg har opgivet at tælle dem, og bliver aldrig træt af den by, til trods for, at jeg er ret ligeglad med Hollywood-glamour og namedropping. Til gengæld føler jeg mig altid voldsomt inspireret på den sundhedsmæssige front.

Jeg kender ingen, der kan gå all in som folk i LA, når de først får et sundhedsflip. Eller finde på så mange træningsformer – hele fitness-begrebet er opfundet her. Mystiske redskaber, madkoncepter, der lover mirakuløse virkninger, og nye råvarer, som får gudestatus, i 27 nye forklædninger. Der er meget langt fra LAs sundhedselite til den stereotype fastfood-amerikaner!

Underholdningsværdien er i særklasse høj, og man kan jo bare lade sig inspirere (eller forarge) uden at blive religiøs. Men har man lyst til at leve sundt, er LA klart en af de byer, hvor det er allernemmest. Og er man salatelsker, er man kommet i himmerrige.

1. Mest hollywoodske hike
går op til det berømte Hollywood-skilt på Mount Lee i Hollywood Hills. Man kan desværre ikke komme til at røre ved bogstaverne. Men næsten! Bogstaverne ligger i et stort naturområde, og man kan nærme sig bagsiden af dem på flere måder. Læs mere her. Vil du hellere nyde skiltet forfra og lidt på afstand, kan du gøre det fra de mest vidunderlige vandreruter i Griffith Park.

2. Bedste madsupermarked: Whole Foods i Venice.
Fabelagtigt udvalg af alt sundt i denne verden, uanset hvilken sundhedsretning man følger, og uanset hvad man har valgt at forsage i sin kost, fra gluten til kød. Friskt, smukt, lækkert – og temmelig dyrt.

3, Bedste madmarked
Farmer’s Market i Santa Monica. Nyhøstede sæson-afgrøder fra baglandet. Mange af byens køkkenchefer køber ind her. Her kan du svælge i bær, urter, kåltyper, du aldrig har mødt før, kæmpe-artiskokker og gigantiske avocadoer. Pistacienødder og valnøddeolie er oplagt at købe med hjem. Arizona Avenue mellem 4th og Ocean. Onsdage 8.30-13.30, lørdage 8.00-13.00.

4. Bedste citrusfrugt
Sumo. En kæmpemandarin med en helt unik sødsyrlig smag, der er stærkt vanedannende og meget anderledes end andre citrusfrugter, du har smagt. Dyrkes her i Sydcalifornien og kan nydes lige nu, fra februar til maj, hvis man er heldig.

5. Bedste gratis trappetræning
Santa Monica Stairs, to sæt trapper, hvor folk vader op og ned, op og ned af bjergvæggen for at få høj puls og stærke baldemuskler. Er du i bil, så sæt GPS’en på 699 Adelaide Dr, Santa Monica, CA 90402. Er du til fods, så find skæringspunktet mellem 7th St og Entrada Drive eller 4th St og Ocean – og følg strømmen. Holder du til i Silver Lake-kvarteret, venter her hele tre sæt trapper på Redcliff St nær Landa St.

6. Bedste gratis armtræning
“Man skal lære det allerede som barn. Ellers klarer man det aldrig”, nåede jeg lige at sige, før svigersøn Bendik rakte en bjørnelap i vejret, “gik tur” i de berømte ringe på “Muscle Beach” ved Santa Monica – og gjorde mine ord til skamme.
På denne del af stranden er der smækfyldt med godt træningsudstyr, som alle kan bruge. Sidst på eftermiddagen og i weekenderne er der voldsom trængsel og meget højt artistisk niveau, men er man jetlagramt og morgenfrisk, kan man træne i alle herlighederne næsten helt for sig selv.

7. Bedste løbetur
Strandstien mellem Pacific Palisades og Venice, også kaldet The Strand. Der er 35 km at vælge mellem. Vidunderlig og næsten øde i de tidlige morgentimer. Senere på dagen er der højere underholdningsværdi og selskab af cyklister på alle ambitionsniveauer, rulleskøjteløbere, skateboardere, hundeluftere powerwalkere.

8. Bedste transportmiddel
At være bilist i LA kan være et strabadserende kømareridt. Men ude langs kysten ved Santa Monica og Venice finder du et velfungerende system med lysegrønne bycykler, som hurtigt får dig fra punkt A til punkt B. Der er cykelstationer overalt, brede cykelbaner på vejene og den berømte strandsti, hvis man vil have havudsigt på sin tur. Download appen SoBi og tast din kode ind, så er du kørende på et øjeblik.

9. Sødeste og lykkeligste mand
Ole Henriksen, made in Nibe, Denmark. Vi spiser gerne morgenmad sammen,  når jeg er i Los Angeles, og jeg suger til mig af hans aldrig svigtende energi og overskud. Hans lykkefilosofi har fået videnskabens blå stempel.

Læs mit interview med ham her: Ole Henriksens lykkekur 2 og nyd hans Kitchen Fitness her:

10. Bedste kaffe
Intelligenzia Coffee på 3922 Sunset Blvd i det hippe Silver Lake-kvarter og på 1331 Abbott Kinney Blvd., hovedgaden i Venice. Mange af kunderne har stampladser og sidder der hele dagen med deres laptop og betragter det som deres arbejdsplads. Men der er også mange andre strålende steder at tanke koffein.

11. Mærkeligste kaffe
Bulletproof Coffee, fyldt med “græsfodret smør” (amerikanerne skriver i stor stil dyrene ud af madhistorierne i disse år) og en kokosolie ved navn Brain Octane Oil. Opfinderen Dave Aspree er manden bag den såkaldte “The Bulletproof Diet”. Bulletproof har egen café på 3110 Main St i Santa Monica.

12. Bedste green tea latte
På Urth Caffe, der har fire filialer i Los Angeles-området, bl.a. på 8565 Melrose Ave. og 2327 Main St. i Santa Monica. Den varme matcha-te, som du kan få med alverdens former for plantemælk, er altid smukt dekoreret.
Den kolde, Green Tea Boba, har tapioca-perler i bunden. Først troede jeg, det var små runde isterninger og var ved at blive kvalt i dem. Men tapioca er små klistrede kugler lavet af et udtræk af den stivelsesrige cassava-rod.

13. Lækreste fiskehandel
Så ubetinget Santa Monica Fish Market, som er en af grundene til, at jeg hellere vil bo i lejlighed end på hotel, når jeg er på de kanter. Vil du have tun? Der er mindst fem slags at vælge mellem. Og mahi mahi og snappers og de vildeste skaldyr. Har du ikke mulighed for selv at lave mad, kan du spise på fiske- og østerscafeen inde i butikken  på 1000 Wilshire Blvd.

14. Friskeste fisk
Den fanger du selv! Book plads på en båd, fx via Maria del Rey Sportsfishing, og tag med de lokale fiskeentusiaster ud for at hive små yellowfin-tun, helleflyndere, barracudaer m.m. op af Stillehavet. Min mand og jeg havde en fantastisk formiddag og fangede en hel sæk fuld af lækre dybhavsfisk. Og fik også et par pelikaner på krogen. De kastede sig over vores fangst, når vi hev den op fra havet, og fløj afsted med den – med line og det hele. De fisk, der nåede ombord, bliver gjort meget fint i stand til én.

15. Hotteste spinning
Soul Cycle blev ganske vist opfundet i New York, men selve begrebet spinning blev opfundet i Los Angeles, og lige nu er det de gule cykler og en charmerende blanding af cardiotræning i stearinlysskær og instruktører, der kommer med sprituelle sjælebudskaber undervejs, der lægger gaderne øde. Nogle af instruktørerne giver endda massage til rytterne undervejs. Efterhånden findes en hel stribe Soul Cycle-studioer i LA.

16. Vådeste yoga
Al yoga er hot i Los Angeles, og du møder kvinder (og efterhånden også en del mænd) med yogamåtter under armen alle vegne. Hvis du vil udfordre din balance et ekstra nøk, så prøv YOGAqua, hvor du kan lave Downward Dog og Warrior 1 på et paddleboard i den rolige lagune ved Marina del Rey. En lektion varer 90 minutter og koster 44 dollars inklusiv leje af udstyr.

 

Efterlad en kommentar