Energi & velvære Hamsterhjulet

7 EVENTYRLIGT SUNDE GEVINSTER VED AT STRIKKE

Mens vi sejlede rundt om Fyn i sommer, gjorde jeg en opdagelse, som millioner har gjort før mig: At strikke – eller knitworke, hvis jeg skal bruge den nye fashionable betegnelse – udløser en kaskade af vidunderligt beroligende velværestoffer.

Det var længe siden, jeg havde strikket seriøst. Og måske derfor mærkede jeg så tydeligt, hvordan stresshormonerne daffede af, efterhånden som maskerne blev vredet rundt. Når der ikke var noget sejl at hive op og ned, sad jeg fredeligt i en krog med fynsk uldgarn i de skønneste kulører, mens vi snakkede om løst og fast og hyggede os.

DSC_8229

Og ganske rigtigt: Da jeg kom på land og gravede lidt i videnskaben, kunne jeg se, at strikning rent hjernebiologisk virker næsten som mindfulness og yoga, og at talrige seriøse neurovidenskabelige studier dokumenterer det: Det kan sænke pulsen, dæmpe blodtrykket og mængden af stresshormoner i kroppen. Forklaringen er, at det frigiver velværehormonet dopamin.

Jeg tør ikke tænke på, hvad strikning har afværget af sammenbrud, skilsmisser og måske oven i købet verdenskrige!

Screen Shot 2016-09-22 at 07.31.27

I sin tid strikkede jeg mig gennem gymnasiet. Jeg blev rastløs i timerne og følte ikke, jeg kunne høre efter, hvis hænderne ikke havde noget at give sig til imens. Min dansklærer var heldigvis vild med det, jeg strikkede, og aftog noget af det på den betingelse, at jeg fik lov at strikke ræve og bjørne gennem hele den danske litteraturhistorie.

Jeg er fuldstændig overbevist om, at jeg lærte mere af den grund! Mens min historielærers analyser af 2. verdenskrig aldrig nåede at hægte sig fast i hukommelsen, fordi jeg sad og skummede over, at han forbød mig at strikke.

DSC_8227

Det skulle han aldrig have gjort. Et studie offentliggjort i the Journal of Neuropsychiatry & Clinical Neurosciences viser endda, at mennesker, der strikker, holder sig mentalt yngre og friskere og har mindre risiko for demens. De rytmiske bevægelser med pinde og garn virker som ren huskelim.

DSC_8234

STRIKNINGENS VELVÆRE-CV

  • Kan dæmpe stress
  • Kan mindske risikoen for depression og hjælpe nedtrykte sjæle ovenpå igen
  • Kan hjælpe nogle kvinder med anoreksi, fordi det fjerner fokus fra mad
  • Kan dæmpe overspisning som følge af rastløshed, fordi hænderne er beskæftiget og strikning i sig selv skaber ro
  • Kan undertiden hjælpe mod posttraumatisk stress
  • Kan bekæmpe FOMO: Trangen til konstant at tjekke mobiltelefon m.m. af skræk for at gå glip af noget. Du har hænderne fulde
  • Kan holde dig vågen, når du ser tv, så du får en mere sammenhængende kvalitetssøvn, når du går i seng.

Der er ikke noget at sige til, at mange unge også oplever en strikkeåbenbaring i disse år. Specielt hvis man tilbringer det meste af dagen foran skærme er det så velgørende at bruge hænderne på at skabe noget fysisk.

Og den nye generation er helt uforfærdet: Min 23-årige kastede sig ud i at strikke en klassisk norsk Marius-sweater til sin norske kæreste, der har en superstrikkende mor, og det kræver ellers stort kørekort til lusestrikning. Andre laver strikkestatements og avantgardeprojekter.

Og vi, der har  kilometervis af strikkeprojekter bag os, kan sole os i respekt fra vores døtre og svigerdøtre og hjælpe dem med det svære. Og nyde, at vores passion er blevet hot igen.

Jane, min nye Bogø-legekammerat, der brænder for mange af de samme ting som jeg, går all in på strikkeglæde. Hun dyrker nemlig sit eget garn. Hun har en hel flok gotlænderfår, der lever det frie liv med øens bedste vandudsigt.

Jane og hendes mand Kjeld har lige klippet hele banden, og når ulden er tør, bliver den kartet og vundet og indfarvet i de skønneste nuancer, som Jane selv vælger. Hendes garner bliver helt klart min ruin! Og besættelse. Men hvad gør man ikke for at få ro i sjælen?

DSC_7930

Se bare resultatet af hendes projekt med at plantefarve ulden. Det er bl.a. ukrudt som rejnfan, der leverer pigmenterne, og farven falder helt forskelligt ud, alt efter om den bruges på uld fra lyse eller fra familiens sorte får.

DSC_7899

Jeg er sikker på, at også den del af processen må udløse stress-dæmpende dopamin. Ligesom alt det andet, hun laver ud af sine uldbasser: De lækreste, lune skind, sæber og lammekød på 117 måder.

DSC_7906 copy

Jane strikker både for at slappe af, fordi det er hyggeligt og fordi hun er typen, der godt kan lide at være produktiv. Og så kender hun – ligesom jeg og alle andre, der er bidt af at strikke – den spænding, der kan ligge i, at man snart skal skifte til en ny farve, en ny type mønster eller få afklaret, om den komposition, man har oppe i hovedet, bliver lige så smuk i virkeligheden.

DSC_7941

Tina er en anden superstrikker i mit Knitwork-netværk. Jeg var ved at dåne af betagelse, da jeg første gang så hende med et af de store sjaler, hun strikker. Hun er virkelig dedikeret: For nylig var vi til samme fødselsdagssølvbryllup i Jylland, og hun strikkede hele vejen i bilen fra Søllerød til Silkeborg og hjem igen.

IMG_3031

Tinas passion blev første gang vakt i 80erne, da hun giftede sig ind i en familie af mesterstrikkere, der fabrikerede de skønneste kjoler, sweatre og nederdele i lækkert uld og silke. Hun blev selv bidt og hev sit strikketøj frem i alle tænkelige sammenhænge. Det var under den store strikkebølge, hvor alle strikkede og drak te imens fra store keramikkander.

14383370_10210127512694936_806748792_n (1)

– Men pludselig holdt jeg op og strikkede ikke i mange år. Indtil jeg under en ferie i Tversted i Nordjylland så min gamle strikkeguru Marianne Isagers garnbutik, købte en masse garn og lånte et par strikkepinde af hende. På tre ugers sommerferie i silende regn fik jeg strikket den fineste sweater til min kæreste. Derefter gik der 15-20 år, før jeg strikkede igen. Men siden da har jeg været ustoppelig!

– Jeg har altid flere projekter i gang: tv-strikketøj, rejsestrikketøj, eksperimenterende strikketøj – og indimellem masser af bomuldsklude.

Min yndlingsafslapning er lydbøger i ørene og strikketøj i hænderne. Min mand synes, at jeg er vildt kedelig, siger Tina.

– Hele familien er udstyret med sweatre, trøjer og sjaler i alle farver. Efterhånden har jeg strikket mange af Christel Seyfarths fantastiske sjaler, selv om jeg har rigeligt af dem. Men det er strikketøj, man bliver glad i låget af. Jeg gider kun garn i gode kvaliteter og smukke farver. Ellers kan det være lige meget.

14408130_10210127463853715_1441774231_o (1)

Hvis du skulle få lyst til at give dine stresshormoner kamp til stregen med en skarpladt rundpind og er du på de kanter, kan du slå et smut forbi strikkefestivalen #knitwork16 i Kulturhuset Indre By, Charlotte Amundsens Plads 3, København K. Den finder sted i denne weekend, 23.-25. september. Læs mere på knitwork.dk.

Efterlad en kommentar