Energi & velvære Hamsterhjulet

7 spørgsmål: Trænger du til et nyt job?

Gennem mine sidste måneder på I FORM gjorde jeg mig mange overvejelser om, hvad jeg skulle stille op med mig selv og mit ønskejob gennem 18 år. Jeg tog et hav af tests i håb om, at de kunne hjælpe mig til en større afklaringen. Til sidst kunne jeg indsnævre problemstillingen til syv essentielle spørgsmål.

I følge en ny dansk undersøgelse, lavet af YouGov for Søndagsavisen, er hver femte dansker træt af sit job. Er det dig, kan mine spørgsmål måske også hjælpe dig frem mod en beslutning.

  1. Føler du stadig passionen? Vågner du op om morgenen med en dybfølt glæde over at skulle i gang med dagens opgaver? Eller med dårlig samvittighed over alt det, du ikke har nået, eller frygt for, hvad dagen skal bringe? Du skal helst mærke passionen for at udvikle dig og ikke bare  føle, at du “slukker ildebrande” eller er kørt fast i en rille.
  2.  Tror du på fremtiden? Går det dårligt med dit firma? Er fremtidsudsigterne for din branche elendige? Hvis ja: Tror du på, at du kan vende udviklingen? Det står ikke i nogen lov, at du SKAL gå ned med skibet. Måske skulle du overveje at redde dig selv i mere sikker havn.
  3. Mærker du opbakning fra ledelse og kolleger? Der er grænser for, hvor mange krige man magter at føre på én gang. Hvis du er i et firma, der kæmper for sin overlevelse, duer det ikke, at du også skal kæmpe med interne problemer som uenighed med ledelsen, umulige beslutningsgange, urimelige arbejdsvilkår og en følelse af manglende anerkendelse og opbakning. Føler man ikke, at ens ledere tror på én, mister man også let sin selvtillid og sit drive – og bliver desperat for at vise, at man er god nok.
  4. Bliver du opfattet som en dinosaurus? Erfaring kan i mange tilfælde være en fordel. Men hvis du er i en branche i rivende udvikling som fx mediebranchen, risikerer du let, at der bliver sat lighedstegn mellem dig og “de gode, gamle dage” og blive erstattet af en ung, frisk (billigere) hjerne, der er vokset op med alle de nye digitale tankegange. Uden at få chance for at bevise, at du også forstår dem – og mestrer dem.
    Jeg var heldig at få chancen! Min læringskurve i disse uger er stejlere end “Det skaldede bjerg”. Jeg kan blive helt svimmel over alt det, jeg allerede har lært – og stadigvæk skal lære. Men hold kæft, hvor føles det godt og rigtigt.
  5. Vær ærlig: Keder du dig? Hvis du ikke føler, du vokser med opgaverne (eller omvendt) eller lærer noget nyt, kommer du med stor sandsynlighed til at kede dig. Så havner du let i en ond cirkel, hvor din præstationsevne langsomt daler. Eller også forsøger du, mere eller mindre bevidst, at afsøge grænserne inden for dit job for at udfordre dig selv i stedet for at lægge krudtet på de opgaver, som er vigtigst for firmaet.
  6.  Bliver du i dårligt humør af at tænke på dit job? Jeg har grebet mig selv i at snerre af velmenende familiemedlemmer, når de spurgte ind til mit arbejde – fordi jeg ikke orkede tale om det. Mig, som ellers kunne tale enhver bordherre i sænk over mit sjove arbejdsliv. For første gang i mit liv nåede jeg også at føle fredag eftermiddag som en befrielse og at mit humør dalede, efterhånden som søndagen gik på hæld. Før i tiden gik jeg hele søndagen og glædede mig til at tage fat igen mandag morgen.
  7.  Går dit arbejde går ud over dit privatliv? Sætter du dig til computeren i stedet for at tage den morgenløbetur, du drømte om? Stress-spiser du en sandwich fra tanken, fordi du ikke orker at købe ind og lave sund mad efter en forfærdelig arbejdsdag? Ligger du søvnløs om natten? Finder du trøst og glemsel i lidt for meget vin fredag aften? Aflyser du aftaler med dine venner, fordi du ikke har overskud til dem – eller skal arbejde i stedet? Så er din såkaldte work/life-balance alvorligt forstyrret. Jeg kunne til sidst genkende mig selv i alle disse eksempler. Og det kan ingen holde til i længden.

 

 

 

Efterlad en kommentar