Diverse sundhed

CANNABIS, BROCCOLI ELLER DETOX? BRYSTKRÆFT-FIGHTERENS SVÆRE VALG

“Jeg har brystkræft”, siger veninden i telefonen. Flere minutter inde i samtalen. Efter at hun har udtrykt sin medfølelse over min banale forkølelse, der tvang mig til at aflyse vores seneste aftale.

Brystkræft?! Et øjeblik går verden i stå. Jeg står i mit løbetøj i blid vintersol med den smukkeste udsigt ud over vandet og bliver forarget over vejrets manglende situationsfornemmelse. Hvordan kan naturen se så fredfyldt ud, når min veninde lige har fået konstateret brystkræft? Skybrud eller torden ville være mere passende. Ligesom jeg altid vil huske, hvor jeg var, da flyene torpederede World Trade Center og da min far ringede og fortalte, at min mor havde kræft i spiserøret, vil dette sted på min løberute altid minde mig om den brystkræft, der ramte min veninde.

I de uger, der er gået siden, har vi haft mange samtaler, og selv om jeg aldrig nogensinde har betvivlet hendes sejhed og mod, har hun i den grad imponeret mig med sin vilje til at gå positivt ind i kampen mod  sit livs farligste modstander, der åd sig ind i hendes ene bryst, indtil en screening afslørede den.

I går blev hun opereret, og vi var mange, der fulgte hende i tankerne og sad på nåle og ventede på, at kirurgerne havde syet sidste sting. Omsider tikkede sms’en ind: “Alt gået godt. Er drugged, men glad. Især for, at det er overstået”.

De sidste par dage op til operationen kunne jeg mærke hendes utålmodighed: Nu kunne det kun gå for langsomt med at få den kræftknude UD af kroppen, før den lavede flere ulykker.

Min veninde blev allerede udskrevet i dag, og foran hende venter nu et omfattende program med både kemoterapi og strålebehandling og hvad dertil hører af udmattende bivirkninger. Til disse behandlinger skal hun “bare” møde op – og så skal hun komme sig mellem behandlingerne. Men oven i det skal hun nu til at finde sin vej gennem en vildtvoksende jungle af forslag til, hvad man som kræftpatient selv kan gøre for at hjælpe helbredelsen på vej.

Cannabisolie, meget apropos Søs Egelinds fortælling på DR1 i går aftes. Stribevis af detox-produkter. Megadoser af C-vitamin. Kål, gurkemeje og fed fisk, lyder bare en del af rådene fra hendes store, engagerede netværk i dagene op til operationen.

Googler man mad mod brystkræft på engelsk, får man mere end 55 millioner hits. Kosttilskud mod brystkræft udløser 8,7 millioner hits, og selv en snæver søgning på cannabis/marijuana mod brystkræft finder frem til mere end 2 millioner sider af meget svingende kvalitet.

Veninden er en inkarneret fighter. Hvis jeg var hendes kræftcelle, ville jeg ryste af skræk. Hun vil gøre alt for at blive rask igen.  ALT! Men hun bliver nødt til at vælge fra med hård hånd blandt de mange kosttilskud, alternative behandlinger og madvarer, hun får anbefalet at spise i store mængder.

Selv var jeg der også lige med det samme med spiringsanlæg og broccolifrø, så hendes mand kunne dyrke broccolispirer i vindueskarmen til hende, for man vil jo så ufattelig gerne hjælpe. Men for pokker, hvor må det være en stressfaktor for hende at skulle tage stilling til, om hun vil det ene eller det andet som supplement til hospitalets behandling og til at dæmpe bivirkningerne, og hvem af de mange engagerede rådgivere, hun stoler mest på.

I de første dage efter diagnosen plagede hun sig selv med skyldfølelse, for noget måtte hun jo have gjort forkert, siden netop hun fik brystkræft. Men hun har altid spist sundt og sørget for at få sin motion, så der var ikke rigtig noget at komme efter. Kunne årsagen så være, at hun havde stresset i flere måneder?, blev hun ved.

Hvorfor giver vi kvinder straks os selv skylden i stedet for at acceptere, at sygdomme ind i mellem rammer tilfældigt eller af grunde, vi ikke kender eller har indflydelse på?

Ulempen ved alle de gør-det-selv-muligheder, hun præsenteres for nu, er, at skyldfølelsen igen lurer lige under overfladen. Hvis hun fravælger kosttilskud x, som måske kunne have givet hende den afgørende sejr over kræften eller kvalmen, vil hun så ikke igen føle, at det er hendes egen skyld, hvis sygdommen vender tilbage? Der er ikke noget at sige til, at mange mennesker er villige til at prøve alt på én gang. Hvem vil ikke gerne føle sig helgarderet?

Men sådan er det bare ikke med sundhed og sygdom. Det, der virker godt for det ene menneske, virker ikke nødvendigvis for det andet. Det, der beskytter mod én kræftform, beskytter ikke nødvendigvis mod alle andre.

Og remedier, de virker forebyggende hos raske mennesker, er ikke nødvendigvis den optimale behandling, hvis man er stærkt afkræftet efter operation og cellegifte.

Hver gang jeg har en ledig stund, prøver jeg at hjælpe hende med at finde ud af, hvad der kostmæssigt er nogenlunde solidt videnskabelig belæg for og flest gode erfaringer med i forhold til brystkræft, bl.a. ved at kontakte de dygtigste specialister, jeg kan opspore.

Forhåbentlig ender hun med at finde en strategi, der begrænser hendes vægttab, for hun har ikke noget at tære på. Og selv den stærkeste vilje får brug for lidt polstring på den rejse, hun skal ud på.

Seje veninde, du skal nok klare den! Og vi er med dig hele vejen.

 

 

 

Efterlad en kommentar