Diverse sundhed Spis rub og stub Superfoods

HYBEN RUSTER DIG MOD 5 GRIMME FJENDER

DSC_6799

En dag jeg kom hjem fra arbejde, var den smukke hybenrosehæk, der omkranser engen foran vores hus, til min store overraskelse forsvundet. Jævnet med jorden, pist væk. By- og Landskabsstyrelsen har nemlig i alliance med Nordisk Ministerråd erklæret krig mod hybenrosen, der ligesom bjørneklo er en såkaldt invasiv art, der fortrænger mere skrøbelige plantearter.

Jeg blev stiktosset! For hvis nu diverse relevante styrelser talte sammen, inden de rullede det store anti-hybenrosekrigsmateriel i stilling, kunne de redde mennesker fra at skrante i stedet for at give brændenælderne endnu mere råderum.

De smukke orangerøde hybenbær, der er plukmodne lige nu, arbejder sig nemlig støt opad på listen over superfoods i takt med, at forskerne opdager nye positive virkninger i deres skal. De er ganske enkelt smækfyldt med særdeles kraftige antioxidanter og andre anti-inflammatoriske stoffer. Se bare, hvad hyben kan udrette:

 1. Dulmer slidgigt
  Slidgigt opstår ikke pga. slid, men er en betændelsestilstand (inflammation). Hybens arsenal af antiinflammatoriske stoffer beskytter ledbrusken mod skader og dæmper de smerter, som slidgigt kan give. Endnu bedre end en række former for gigtmedicin, viser bl.a. danske studier.
 2. Beskytter mod aggressiv brystkræft
  Hybenekstrakt kan halvere spredningen af såkaldt triple negative brystkræftceller, viser et nyt studie fra North Carolina Agricultural and Technical State University. Det skaber håb om, at noget så naturligt som hyben kan blive et vigtigt våben mod denne aggressive kræftform, der ofte rammer unge kvinder og udgør 10-20 pct. af alle brystkræfttilfælde. Triple negative brystkræftceller er svære at stoppe med traditionelle metoder, og kvinder, der får den slags kræft, har langt større risiko for at dø inden for de første tre år efter diagnosen end andre brystkræftpatienter.
 3. Mindsker risikoen for hjertesygdom med 17 pct.
  Hybenstofferne beskytter hjertet fra flere fronter: Det sænker det systoliske blodtryk (den høje værdi), totalkolesterolet og det farlige LDL-kolesterol og giver en sundere balance mellem de gode og det farlige kolesterol. Forskere estimerer, at det til sammen kan mindske risikoen for en hjertesygdom med 17 pct.
 4. Beskytter mod diabetes
  Forsøg med laboratoriedyr viser, at hyben sænker blodsukkeret. Hyben har i mange år været et af de mest populære kosttilskud blandt diabetikere.
 5. Dæmper menstruationssmerter
  Et studie viser, at hyben kan gøre menstruationen til en mindre smertefuld affære, hvis man lider af menstruationskramper i dagene op til og i første fase af blødningsperioden.

Børnehaver, fritidshjem og skoler burde lave årlige hybenpluknings-ekskursioner, så ungerne kunne lære om alt det gode, der findes i hyben. Og det ville da være en toprelevant form for samfundstjeneste at samle gratis hyben ind til plejehjemskøkkenerne og rense dem, så de gamle kunne samle kræfter med hybensuppe, hybensmoothie, hybendrys på deres morgenmad, hybenmarmelade og hvad man nu ellers kan finde på.

Heldigvis fylder rosenduften igen vores stuer, og jeg er i fuld gang med at hamstre hyben til hele vinteren. For hybenroser ER sejlivede, og langsomt, men sikkert vokser vores hæk op igen.

Netop derfor – og af skræk for, at krigserklæringen mod hybenrosen vil afskære mig fra fremtidige forsyningslinjer – har jeg skyndt mig at plante et helt krat af hybenroser i haven oppe ved vores sommerhus. Her overlever nemlig kun særlig invasive arter de massive underjordiske angreb fra en koloni af usædvanlig glubske mosegrise. Og mosegrise har jeg i modsætning til hyben ikke den store lyst til at lade omfatte af mit motte: If you can’t beat it – eat it!

 

DSC_6802

Det indeholder hyben

C-vitamin
Folat
Magnesium
Zink
A-vitamin
B3-vitamin
D-vitamin
E-vitamin
Antioxidanter:
Flavonoider
Carotenioider
Beta-sitosterol

DSC_7180DSC_7208

De lækreste måder at indtage hyben

Som smoothie – få opskriften på min hybensmoothie her
Som suppe
Som snack – se mine helt vidunderlige snack-hyben med rygeost her
Tørrede – som drys på morgenmaden
Som te

Efterlad en kommentar