Opskrifter Superfoods

NYD DIN KVIK OP-URT FØR FROSTEN TAGER DEN

Meteorologerne truer med nattefrost, så hver morgen farer jeg ud i køkkenhaven for at se, om alle mine myntebuske stadig står og strutter, eller om de ligger fladt hen ad jorden i deres “krigergrav”. Det kalder Jens den flotte stribe af krydderurtebede, som jeg fik plaget mig til i foråret!

I går turde jeg ikke gamble længere og plukkede en hel masse af de lækreste topskud, for friske mynteblade kan man blive dybt afhængig af, både smagsmæssigt og sundhedsmæssigt, og jeg MÅ have et lager at trække på til vinter.

DSC_9180

Forskning viser bl.a., at frisk mynte – både når man spiser bladene, og når man inhalerer deres friske duft – klarer hjernen, så man bliver kvikkere og husker bedre. Og formentlig kan de meget mere end det: Dæmpe allergier, dulme ondt i halsen, gavne fordøjelsen, herunder modvirke luft i maven og deraf voldsom pruttetrang, mindske smerter og forebygge, at visse former for kræftceller spreder sig.

Myntes magi skyldes bl.a. en stærk trio bestående af antioxidanten rosmarinsyre, mentol og et kræftbekæmpende stof ved navn perillyl-alkohol.

DSC_9242

Men frem for alt smager mynte fantastisk og forfriskende. Ikke kun i Mojito, After Eight, Vicks Blue og tandpasta, men også som te,  i pesto, sorbet og klassisk myntegelé. I aften skal Jens grille en laks. Det er han verdensmester i, og særlig lækker bliver den, når den får et ordentligt læs mynte.

DSC_9163
 MYNTETE

En rigtig opkvikker på en kold, mørk dag, også når du har snot i hele kraniet. Det føles, som om en hvid tornado farer gennem din organisme og gør dig frisk og god som ny.

DU SKAL BRUGE:
3-4 friske myntekviste
2 skiver ingefær
2 skiver usprøjtet citron
Kogende vand
Evt. et par dråber acaciehonning

SÅDAN GØR DU:
1. Tag husets største glas og sæt en ske i, så glattet ikke eksploderer.
2. Fyld alle ingredienserne i.
3. Lad teen trække i ca. 5 minutter
4. Drik og nyd.

TIP: Et lille skvæt rom i varmer ekstra godt, når man virkelig er forkommen

DSC_9209
MYNTEGELÉ

Det smager vidunderligt til lam og krydrerede mellemøstlige retter, også vegetariske. Og ja, der er masser af sukker i, men man spiser det heldigvis i meget små mængder. Jeg har ikke tal på alle de gange, jeg har flakset rundt mellem supermarkederne i Vordingborg og omegn for at jagte myntgelé uden held, når vi stod med en lækker lammesteg, så nu har jeg besluttet mig til at være selvforsynende. Det er både sjovt og nemt.

DU SKAL BRUGE:
75 g friske mynteblade
1/2 kg sukker
2,5 dl vand
2,5 dl økologisk æblejuice
1/2 pose geleringsmiddel

SÅDAN GØR DU:
1. Skyl myntebladene og hak dem evt. let
2. Kog dem med æblemost og vand i ca. 5 minutter
3. Læg et saftklæde eller et rent viskestykke i en si og hæld saften igennem. Lad det dryppe godt af.
4. Når klædet og dets indhold er blevet håndvarmt, presser du de sidste dråber af myntekraft ud af bladene. Lad saften køle af i gryden.
5. Bland geleringpulveret med lidt af sukkeret. Bring det i kog og kom resten af sukkeret i, mens du rører rundt. Lad det koge i ca. 10 minutter.
6. Skold en række små opbevaringsglas, der kan lukkes tæt.
7. Når saften er blevet så tyktflydende, at den drypper i tunge dråber fra kanten af en ske, er den klar til at hælde på glassene.
8. Lad glassene stå åbne i et døgns tid, mens saften stivner til gelé, før du lukker dem tæt til.

DSC_9218

TIP 1:
Hvis du have din myntgelé lige så grøn som den, du kan købe i butikkerne, er der ingen vej uden om en teskefuld grøn frugtfarve. Det er det trick, producenterne bruger, for selv om bladene er stærkt grønne, er saften af dem mere gylden end grøn. Du kan se forskellen her:

TIP 2:
Desuden har jeg nedfrosset en hel masse rengjorte mynteblade i små poser, så jeg kan lave myntete og urteblandinger til vores mad hele vinteren.

DSC_9203

SUNDE FAKTA:

★ Flere studier peger på, at alene duften af mynte forbedrer hukommelsen og gør dig kvikkere i hovedet. Blandt dette, der blev offentliggjort i International Journal of Neuroscience.

★ Mentolen i mynte hjælper med at nedbryde slim og snot, når man er forkølet. Det køler også og kan dulme ondt i halsen. Der er nok en grund til, at der er ofte er mynte i halspastiller.

★ Mynte kan berolige en mave i oprør. Og så oplever mange, at den kan dæmpe en ukontrollerbar pruttetrang.

★ Der forskes også i myntes virkning på IBS, irritabel tyktarm. I en dobbeltblind undersøgelse, hvor deltagerne fik kapsler med pebermynteolie i fire uger, oplevede 75 pct. af dem en halvering af symptomerne.

★ Beskytter mavesækkens inderside mod bl.a. alkohol, i hvert fald i følge et dyrestudie.

★ Myntete kan dæmpe smerter – næsten på niveau med acetylsalisylsyre, det aktive stof i Magnyl, viser et forsøg.

★  Studier af mynte mod kræft tyder på, at urten kan hæmme spredning af kræft i bl.a. prostata, lever og hjerne. Især pebermynte, som indeholder perillyl-alkohol, et lovende anti-cancerstof, som forskere verden er i færd med at udforske nærmere, også i inhalérbar form.

★ Har du problemer med refluks, skal du være lidt forsigtig med mynte, for det er en af de madvarer, der kan trigge problemet.

DSC_9154

Efterlad en kommentar