Velkommen til min blog

18 år som chefredaktør for I FORM var lige ved at få mig til at glemme, at mad ikke kun er næringsstoffer, der kan gavne eller skade min sundhed. I mit byliv i Hellerup tænkte jeg mest på madvarer som protein, monoumættet fedt, magnesium und so weiter og håndplukkede de hippeste og sundeste superfoods i nogle af landets lækreste supermarkeder og specialbutikker.

Men mit hjerte førte mig til Bogø, hvor madens vigtigste rolle er at smage godt. Her bor jeg det meste af tiden, for jeg har giftet mig med en usædvanlig madglad Jens, der kan trylle de mest vidunderlige retter ud af sortimentet i Dagli’Brugsen og alt det, folk på Bogø kan dyrke, skyde og fange til hinanden. På Bogø har jeg genfundet min egen passion for at eksperimentere i køkkenet – og ikke mindst dele resultatet med mennesker, der værdsætter god mad.

Nu pendler jeg frem og tilbage mellem de to verdener. Min lille bil er fyldt til bristepunktet med fx friskhøstet spinat og nyfangede fjordrejer, når jeg kører mod nord og mit job som sundhedsredaktør på Politikens Forlag, og med nye spændende frø, frugter og brød fra mine yndlingsbutikker i byen, når jeg kører ned til mit livsnyderparadis mod syd.

IMG_2466 copy

Jeg har nemlig sat mig som mål at få mine to verdener til at mødes på en tallerken: at konvertere den allernyeste viden om sundhed til den allerlækreste mad, som også vennerne på Bogø vil elske at sætte tænderne i uden at føle sig presset til det.

Bloggen handler også om andre sider af sundhed end mad. Den nyeste forskning, de nyeste trends og de nyeste produkter til en sund livsstil – og ikke mindst, hvordan man finder lysten, motivationen og energien til at ændre sine egne vaner, når man halser rundt for at få hverdagen til at hænge sammen. Uanset om man bor i byen eller på landet eller pendler frem og tilbage.

De problemstillinger har 18 år tæt på I FORMs læsere givet mig indgående kendskab til. Især fordi jeg genkender dem fra mig selv! Jeg har ikke tal på, hvor mange restriktive træningsprogrammer og kostprincipper, jeg i årenes løb har tvunget mig selv til at følge. De holdt yderst sjældent i længden og gjorde mig aldrig lykkeligere.

Opskriften på den slags selvtugts-regimer kommer du derfor til at lede forgæves efter på min blog. Livet har lært mig, at det stærkt undervurderede begreb velvære er den motivationsfaktor, der som regel virker allerbedst.

Heldigvis er kroppen og hjernen så sindrigt indrettet, at de kvitterer med ægte glæde og langtidsholdbar veltilpashed, når du behandler dig selv ordentligt. Ikke bare med sunde madvarer og motion i de anbefalede mængder, men også med hvile, hygge, udfordringer, omsorg, leg, nærvær og en masse andet, der ikke kan gøres op i kalorier og kilometertider.

Omsider er forskerne for alvor begyndt at interessere sig for disse vigtige mekanismer, og tro mig: De stakkels mennesker agter jeg at sidde på nakken af for at holde dig opdateret med den nyeste viden og eksperternes bedste forslag til, hvordan du får glæde af den i din egen hverdag.

Har du spørgsmål til mig eller forslag til emner, jeg skal tage op, så send dem endelig til karen.lyager@jppol.dk.

Karen-2015_Opt08_0695