Nyheder Superfoods

QUIZ: 12 SUNDHEDSBOMBER, DU IKKE KENDER (ENDNU)

Hvad er du for én, og hvad kan jeg bruge dig til?, spørger jeg gang på gang, når jeg snuser rundt på de  sydcaliforniske farmermarkeder, i supermarkederne og på verdens største fødevaremesse Natural Products Expo West, der sluttede i weekeden. Som om frugten eller roden i min hånd kunne svare! Det har den dog heldigvis ofte folk til…

Aldrig er jeg stødt på så mange nye afgrøder, som jeg aldrig har hørt om før. Nu har jeg smagt mig igennem dem, og et par af dem skal vi helt klart  have til Danmark i en flyvende fart. Hvis de ikke allerede er der? Jeg skal hjem og lægge max pres på min grønthandler. Han synes bare, det er sjovt at blive udfordret, og med den massive interesse for at spise varieret grønt, kan tidspunktet ikke være bedre.

I første omgang laver vi lige en lille gætteleg, hvor du kan komme helt ud i yderkrogene af din hukommelse og din fantasi, når det gælder frugt og grønt.

1. Frugten er på størrelse med et æble og har promiller i sit navn. Er det mon:

A. En portvinspære. I samme sekund, du tager en bid, vil din gane fyldes med en smag, der minder umiskendeligt om hvid portvin. Virker samtidig som antabus.
B. En tequila-tomat. Man krydser tequilaplanten (agavekaktus) og en tomat – og voila! En tomat, der smager af tequila. Den er rig på agaviner; en særlig sød kostfiber, der kan hjælpe et vægttab på vej.
C. En champagne-mango. Lettere at få stenen ud af uden spild af frugtkød. Antioxidanten zeaxanthin beskytter dine øjne mod det blå lys fra lysende skærme og dermed synet og nattesøvnen.

2. Kuglerne er 5-6 cm i diameter og og har en tynd, hård skal. 

A. En ny slags passionsfrugt ved navn Hardshell Passion Enhancer, der styrker dit mod til at vise følelser
B. En såkaldt Monk Fruit; en asiatisk mini-melon med en naturlig sødme, der kan bruges i stedet for sukker i alverdens madvarer med meget få kalorier.
C. En blond kiwi-kokosnød. Ny interessant krydsning til madlavning med et tropisk touch. Styrker udholdenheden hos sportsfolk.

3. Denne fladtrykte afgrøde måler 8-10 cm på den brede led.

A. En Jicáma: En mexicansk yamsbønne, der kan spises både rå, kogt, bagt og stegt. Fyldt med den sunde kostfiber inulin, som gavner tarmbakterierne.
B. En C-Cup Samba Melon: Brasiliansk variant af netmelonen, opkaldt efter sambadansernes fyldige attributter.
C. En Magic Circle Potato: Når du slicer den, får du de fineste ringe med syv gange flere C-vitaminer end nogen anden heldig kartoffel.

4. Frugten er svær at slæbe hjem, medmindre du er virkelig stærk.

A. En Giant Pineapple; en kæmpeananas smækfyldt med enzymet bromelain, der virker stærkt anti-inflammatorisk og beskytter mod bl.a. kræft
B. En Torpedo Cactus, hvis gule frugtkød kan kurere tømmermænd med et snuptag
C. En Jackfruit: Umodent frugtkød kan bruges som kød-erstatning, og modent frugtkød smager sødt og godt i desserter.

5. Hvad skal vi kalde disse gule, blomstrende duske?

A. Broccoliblomster, der indeholder nogle af broccoliens gode egenskaber som bl.a. kræftbekæmper og i høj grad pynter på en salat.
B. Citrondild. Ny type dild, der smager meget autentisk af friskpresset citronsaft og indeholder bunker af lemonoider, der styrker immunforsvaret.
C. Skinny Cress: En særlig populær slankekarse, der virker udrensende på hele tarmsystemet.

6. Disse små gule torpedoer måler 7-12 cm på den lange led. 

A. Baseball-meloner, der er så fyldt med vitaminrig og energifremmende saft, at man bare skruer et sugerør gennem skallen og drikker den.
B. Tiger Avocados. En gul variant, der giver dig solbeskyttelse svarende til SPF 15 indefra. Frugtkødet er også stribet.
C. Delicata’er, også kaldet Sweet Potato Squash, med store mængder af A-vitaminstoffet betacaroten, der bl.a. styrker synet. Har større tæthed af gode næringsstoffer end almindelige grønne squash.

7. Hvad har vi mon for nogle rynkede kugler i kurvene her?

A. Toughies: Hele soltørrede tomater med et tårnhøjt indhold af lycopen, der bl.a. forebygger kræft, øjensygdomme, Alzheimers og blodpropper.
B. Jujubee-dadler, der i følge gammel kinesisk folkemedicin sørger for fri passage i hovedets “fem åbninger”: Øjne, ører, næse, hals og bihuler.
C. Ovnbagte paradisæbler, der indeholder en helt nyopfunden type kostfiber, vampyroganer, som forhindrer dårlig ånde.

8. Hvad er disse stængler gode for?

A. Salatstokke. De tykke stammer fra salat, der er gået i stok, kan skrælles og enten ovnbages, pandesteges eller kommes i gryderetter i tern eller strimler. Fyldt med vigtige mineraler og plantestoffer, der bl.a. styrker synet, knoglerne og hukommelsen.
B. Grønne underjordsasparges. Typisk vokser grønne asparges opad, men disse vokser nedad og suger en masse gode mineraler til sig fra jorden. Bl.a. magnesium og jern.
C. Citrongræs-ingefær. De to smagsgivere bruges ofte sammen, så hvorfor ikke kombinere dem i én og samme plante? Denne nye rod har både ingefærs inflammationsdæmpende og citrongræssets smertestillende virkninger.

9. Hvad hedder denne rødlilla knold? Og hvad skal den bruges til?

A. Pink jordskok, smækfyldt med sunde anthocyaniner, der styrker immunforsvaret. Modsat den blege jordskokker fiser man ikke af den.
B. Koreansk knoldselleri ved navn Saeng-gang
C. Satsuma-imo, en særlig japansk lilla sød kartoffel. Smager næsten som kastanjer. I Japan menes den at holde rynker væk, fordi den indeholder hyalronsyre, som gør hudens bindevæv sundt og fast.

10. Disse ovale mosaik-kugler kræver to hænder at løfte. 

A. Blue Watermelon. Verdens første af slagsen med lysende blåt frugtkød, som skyldes samme sunde anthocyaniner, der farver blåbær blå
B. En kæmpesquash med mad til en meget stor familie
C. Leopard Pumpkin; et forårsgræskar med hvidt frugtkød.

11. Hvad så med disse trævlede rødder?

A. Salsify: En fætter til skorzonerroden. Nogle synes, at den smager af østers, andre af asparges eller nødder. Smækfyldt med magnesium, jern, kalium, folinsyre og desuden inulin: Er super-kostfiber, der gavner dine gode tarmbakterier.
B.Lakridkonfektrod. Når man tygger på den, smage den både af lakrids og kokos. Et sundt alternativ til slik. Virker seksuelt stimulerende.
C. Trægulerødder fra Sydafrika, hvor gulerodstræet (Steganotaenia araliacea) gror. Man spiser ganske enkelt grenene. De er særdeles fiberrige.

12. Hvad kan du få ud af disse mørke ovaler?

A. Guacamole til hele familien. Det er en ny type kæmpeavocado uden sten og et endnu højere indhold af sundt monoumættet fedt.
B. Måske vegetar-moussaka, for denne nye grønne aubergine er så fast i kødet, at det føles som en mør bøf i munden.
C. Dit livs største spejlæg og et proteintilskud, der vil noget. Det er nemlig strudseæg, der har sneget sig ned i kurven.

OG DE RIGTIGE SVAR ER:
1:C 2:B  3:A  4:C  5:A 6:C ★ 7:B ★ 8:A ★ 9:C  10:B  11:A  12:C

OK, dette var en snyder, men jeg faldt også i med begge ben og troede, at det var avocadoer!

 

 

Efterlad en kommentar