Diverse sundhed Energi & velvære

SPINDER DIN KAT? SÅ BLIVER DU SUNDERE – OG 6 ANDRE WIN-WINS

– Skat, ved du, at der findes en sibirisk skovkat, som du muligvis godt kan tåle?, spørger jeg håbefuldt og ser for mig, hvordan jeg luger ukrudt i køkkenhaven sammen med en mjavende, legesyg semilanghåret kæmpekat, som tror vi leger ”fang musen”. Eller hvordan jeg sidder med en spindende pelskugle i skødet inde i sofaen. Åh, hvor kunne det være hyggeligt. Det er lige før JEG begynder at spinde ved tanken …

– Atjuuuuh!, lyder det prompte fra min bedre halvdel, som er voldsomt allergisk over for pelsdyr.

Hvad skal jeg kalde vores russermis: Vladimir tør jeg ikke, men hvad med Boris, Mikhail – eller Rachmaninoff? 

Jens elsker dyr lige så højt som jeg og ville hellere end gerne have en kat i huset, både som godt selskab og som musejæger. På Bogø har vi de perfekte rammer om et lykkeligt katteliv. Men Jens går helt i opløsning, så snart vi kommer indenfor hos andre kæledyrsejere, og mine forsøg på at google mig frem til, hvordan vi alligevel kan udvide husstanden med et kattedyr, har hidtil været frugtesløse.

Eftersom min elskede nyser og får rindende øjne aldeles øjeblikkelig, når han kommer tæt på et dyr, han ikke kan tåle, må min strategi være hurtigst muligt at konfrontere ham med en sibirisk skovkat (eller fem) for at se, hvordan han reagerer… og have et læs antihistaminer – eller skulle vi kalde dem antimistaminer? – med i lommen.

Det haster lidt. Efter en årrække uden pelsdyr i husstanden er mit kæledyrs-plejegén blevet mere og mere insisterende. Kunne det have noget at gøre med, at mine døtre nu har nået en alder, hvor jeg ikke kan forvente, at de bliver ved med stille op for at blive nusset i nakken af mig – for min skyld?

Jeg er så privilegeret at have boomerangbørn, der vender tilbage, når de har boet et stykke tid langt uden for nussevidde. I boomerangens hjemland Australien fx. Min yngste returnerer fra Down Under om bare ni dage, og jeg glæder mig eventyrligt til at give hende verdens største knus og inhalere hendes dufte efter et halvt år, hvor jeg kun har set hende på facetime – bl.a. lykkeligt smilende med denne koalaunge i favnen.

Men jeg ved jo, at det er en stakket frist. Hun er klart flyvefærdig, og jeg må finde andre bløde væsener end mine unger  at stryge med hårene. Ha! Jeg, der altid har trukket på smilebåndet af mine medsøstre, fordi de i en lind strøm anskaffede labradorhvalpe, bomuldshunde og Bichon Havanais’er, når deres børn begyndte at leve deres eget liv.

Det er snart mange år siden, jeg havde mine norske skovkatte Plus og Minus, men jeg savner dem ind i mellem stadig og er helt ustyrlig, når jeg får fingrene i andres kattedyr. Eller kaniner, dværghamstere eller hunde. Hvad som helst iført blød pels, så længe de ikke snerrer og snapper af én.

Jeg savner ganske enkelt den beroligende virkning, det giver at stryge sin hånd hen over en varm pelsklædt skabning, der tydeligvis nyder det lige så meget som én selv. Og selv om kæledyrselskere helt klart er selektive i deres kildevalg, tror jeg fuldt og fast på de studier, der vidner om, at det er voldsomt sundt at indlemme et dyr i familien. Se bare her, hvad forskerne har fundet ud af:

1. KÆLEDYR SÆNKER RISIKOEN FOR HJERTEDØD

Katteejere har 30 pct. lavere risiko for at dø af hjerteanfald og hjerneblødning end ikke-katteejere. En af forklaringerne er formentlig, at kæledyr sænker blodtrykket hos deres ejere.

Både hunde- og katteejere har også, uvist af hvilken grund, sundere kolesteroltal. Hos hundeejere kan man forklare lidt af virkningen med alle de daglige gåture, men den gavnlige effekt gælder altså også katteejere.

2. SPINDELYDE HELER DIN KROP

Studier viser, at lyden af en spindende kat er decideret helbredende. Vibrationerne fra denne velværelyd hjælper både dig og katten med at restituere og hele, når I er godt slidt.

Det er ikke helt så (semi)langhåret, som det lyder: Katte spinder inden for intervallet 25-150 Hertz. Ifølge tidsskriftet Scientific American er der forskningsmæssigt belæg for, at disse vibrationer – også når de ikke stammer fra en kattestrube – fremmer heling af skader på muskler, led, bindevæv og knogler. Og at den helbredende effekt af denne brummen ligefrem kan være en af grundene til, at katte spinder.

Specielt katte har en vis evne til at suspendere enhver form for computerarbejde og erklære kælepause, men hunde kan også lære tricket. Her er min veninde Liselottes pelsbande på spil. 

3. STRESS OG ANGST DAMPER AF

Når man er sammen med sine dyr, og især når man rører ved dem, udskiller ens krop beroligende stoffer, der dæmper stress og angst. Desuden udskiller man større mængder af kærlighedshormonet oxytocin, der fyrer op under gode følelser som hengivenhed og samhørighed.

Det er ikke bare rart; det kan også styrke immunforsvaret og være en hjælp, hvis man døjer med ensomhed eller depressive tanker. Hvis man har ansvaret for en kær, levende skabning, savner man ikke så let en mening med sit liv.

4. DYR ER DE PERFEKTE SJÆLESØRGERE

Mennesker i sorg, fx efter et dødsfald i familien, fortæller, hvor meget det trøster dem at have en kat omkring sig. Katte kan ligesom hunde fornemme, at deres ejere har brug for ekstra omsorg, og mjaver empatisk med, hvis en sørgende ejer har brug for nogen at tale med om sit tab.

Mange tror, at katte er asociale egocentrikere, men enhver, der har haft kat, ved, at det er helt forkert. 2017-forskning har vist, at den sociale kontakt med mennesker er kattes yndlings-stimulans og fx vigtigere end mad, legetøj og spændende dufte. Jeg gad dog godt vide, om forskerne har turdet teste teorien med friskpillede rejer, som kunne få mine katte til ALT …

5. SOVEPILLE MED PELS PÅ

Specielt kvinder sover bedre sammen med deres kat end sammen med deres partner, viser studier. Hele 41 pct. af deltagerne i et studie fra Mayo Clinic Center for Sleep Medicine i USA gav deres kæledyr æren for, at de sov så godt om natten, mens kun 20 pct. mente, at dyrene forstyrrede dem.

6. FOREBYGGER ALLERGI OG ASTMA

Jens og jeg har fem døtre til sammen, så vi kan nok imødese en større kollektion af børnebørn, og specielt nogle af Jens’ vil have massiv allergisk disposition. Men rent faktisk er der forskning, der viser, at kæledyr kan forebygge allergi og astma hos små børn, der udsættes for dyrenes allergener, fra de er helt spæde.

Med Jens selv er det nok lidt for sent, men lad os nu se, hvad hans immunforsvar siger til en sibirisk pelsmis. Hvis nogle af jer, der læser med her, har erfaring med den eller andre katteracer i forhold til allergi, må I meget gerne give lyd. Et mjav fx …

7. KAN REDDE ET SKRANTENDE ÆGTESKAB

Hvis du begynder at være lidt træt af din partner, kan det gavne jeres forhold, at du – eller I begge – kigger på nuttede dyr. Ja, det lyder mærkeligt, men det er spritny forskning fra Florida State University, offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Psychological Science. En af teorierne er, at de fleste mennesker, i hvert fald dyreelskere, vil blive overvældet af positive følelser, når de ser på billeder af søde dyr, og eftersom en positiv attitude hører til blandt de vigtigste ingredienser til et lykkeligt parforhold, er der gode chancer for, at det smitter af på ens forhold til partneren. Som måske oven i købet får et ekstra kys – til sin store overraskelse …

LISELOTTES MENAGERI: HUND, KAT & HEST
Min veninde Liselotte udlever sin kærlighed til dyr 300 pct. –  med både hund, kat og hest. Helst flere ad gangen, så det er kun et spørgsmål om tid, før alle fire er foreviget på samme foto. Katten Igor ses tidligere i blogindlægget. Seneste familiemedlem er hesten Almonda. Liselotte og jeg har været veninder i 30 år, og i sin tid var det vores kærlighed til katte, der førte os sammen. 

JIMMY & STYX
Vores nabo Jimmy, der er gammel københavner-blikkenslager, og hans bredskuldrede hankat Styx minder mistænkelig meget om hinanden og har en ubrydelig alliance. Der er lidt Thomas O’Malley over dem begge – for os, der kan vores Aristocats.

Jimmy og Styx har bl.a. et hemmeligt morgenmadsritual, hvor Styx, liggende på køkkenbordet, flænser en solsikkebolle i en million atomer med sine nyhvæssede klør og slikker al indmaden i sig. Jimmy ser stolt til imens – og sletter bagefter alle spor med støvsugeren. Gad vide, hvad Styx vil sige til at få en russer som nabo? Arret i ørekanten skyldes territoriale opgør med de evindelige nabo-rivaler Elvis og Frederik.

LOTTE, SALLY & OTTO
Min gamle kollega Lotte har også altid omgivet sig med hunde, katte, marsvin, fugle og andre hyggedyr, gerne flere ad gangen. I øjeblikket traver hun lange ture sammen med sin seneste nyerhvervelse, den bosniske gadehund Sally.

– I et forsøg på at redde hele verden har jeg adopteret en gadehund, som jo kommer med bagagen fuld af dårlige oplevelser. Hvor stort et arbejde det er at få sådan en stakkel til at føle sig tryg og i balance, havde jeg aldrig drømt om. Men hun er præcis den følgesvend, jeg savnede.

Otto, min gamle westie, kan ikke gå meget mere end 400-500 meter mere, så er han træt og vil hjem. Sally derimod elsker lange ture på stranden, i skoven og i parken, så vi går så langt hendes stresshormoner tillader det. Jovist, stress er et stort problem hos hunde, især gadehunde, og det går heldigvis fremad, så vi kan trave længere og længere.

Og det er vidunderligt! Om det regner eller solen skinner – bare man er ordentligt klædt på – og så derudaf. Uden mobiltelefon eller andet forstyrrende. På de ture handler det om Sally og mig – og vores bånd og samarbejde. Så vi træner også på turene – især ”nose work” er godt og vigtigt, når man stresser let. Og jeg nyder lige så meget at gemme godbidder, som Sally nyder at finde dem, fortæller Lotte.

FREDDY, CHESSIE & NELLIE
Freddy er en institution på Bogø; respekteret for sin enorme viden om bl.a. historie, fodbold, og fugle – og for sin grænseløse kærlighed til border collier. Han har netop anskaffet border-hvalpen Chessie som nyt familiemedlem til sig selv og Nellie (der også er en border collie).

– Hvad betyder det egentlig for dig at have hund, Freddy?, spurgte jeg ham i aftes. –Aaav, lød svaret, fordi Chessie i hvalpet kådhed var sprunget lige op i hovedet på ham. Men han skyndte sig at tilføje, hvad enhver kan aflæse af hans ansigt, der lyser op, hver gang han kigger på sine hunde: At det hører til hverdagens allerstørste glæder for ham at passe på dem, at lege og gå tur med dem, at diskutere Champions League og Tour de France med dem og at blive mødt med deres tillid og logrende glæde, hver gang han kommer hjem. Og sikkert også at få en hvalp i hovedet …

 

 

 

 

 

 

 

 

Efterlad en kommentar