Superfoods

LØB DIG TIL BROMBÆR UDEN AT BLIVE FLÅET

Har du været oppe at slås med en vildkat?, spurgte manden bekymret i går, da jeg stærkt forsinket kom hjem fra min morgenløbetur. Med blodstriber ned ad skinnebenene, en stor flænge i min nye løbetop, tydelige kradsemærker på armene og røde plamager over det hele.

Triumferende hev jeg to store poser frem fra ryggen: Så er der brombær til fryseren!

Det kræver kamp, udstyr og list at blive en effektiv brombærplukker, medmindre man er den lykkelige ejer af en ringbrynje eller så meget fakir, at man ligefrem nyder at mærke brombærtornene bore sig ind i sit kød.

Samtidig bliver man overfaldet af brombærrenes afskyelige brother in crime, brændenælderne, der på usympatisk vis mandsopdækker brombærbuskene, så man bliver brændt om anklerne, når man nærmer sig brombærkrattet.

DSC_7235

DSC_7232

Hen over sommeren har jeg spottet de bedste brombærkrat på Bogø og ventet og ventet på at de yndefulde sartrosa blomster først blev til lysegrønne bær, som blev mørkere og mørkere. Og endelig skete det: Bærrene modnes med lynets hast i disse dage, og, ligesom det gælder for blåbærrene, i helt ekstraordinært overvældende mængder. Det er lige nu, du skal ud og lave seriøs plukning.

Jeg lægger mine løberuter, så jeg kommer forbi de bedste brombær-hotspots sidst på turen. Og ja, at jeg også skal løbe, begrænser mængden og tyngden af udstyr, jeg kan have med, men lidt essentials fungerer fint i en lille løberygsæk eller i holderne på et væskebælte, og jeg er grådig og sulten nok til sagtens at kunne løbe det sidste stykke hjem med et kilo brombær i hver hånd!

DSC_7482

Mit brombærkit til run & pick-turene:

1. Havehandsker
2. Et par lukbare plasticposer til høstudbyttet.
3. En transport-elastik med kroge i begge ender. Kan bruges til at hive højtsiddende grene ned med og lænke dem, så du kan trænge længere ind i krattet, mens du selv har hænderne fri.
4. Evt. en pastaske – også god til hive grene ned i nåhøjde uden at blive stukket af tornene

Ved lejlighed må jeg opfinde en lille fiks brombærranke-grab med teleskopstang!

DSC_7224

SÅDAN VINDER DU OVER ET BROMBÆRKRAT

Klæd dig rigtigt på
Undgå løstvævet tøj, som tornene trækker tråde ud af, så det bliver ødelagt. Jeg har en gammel løbejakke, som tornene ikke rigtig har held med at bore sig ind i. Men ellers er jeg nået til den konklusion, at min hud kan hele – det kan mit tøj ikke. Så det er sket, at jeg ligefrem har smidt trøjen, inden jeg kastede mig ind i nærkamp med tornene.
Tag evt. kompressionsstrømper på til at beskytte dine ankler og skinneben mod brændenælder. Skal du ikke løbe på turen, kan jeans og/eller gummistøvler anbefales.

Læg brændenælderne ned først
Prøv at træde nælderne ned, inden du begynder at plukke. De høje af slagsen er lette at få øje på, men kig også lige ned for at tjekke, om der er små friske brændenældebæster i din ankelhøjde, og hvis ja: Tramp dem grundigt ned.

Kig op – og hiv ned!
Brombær søger op i lyset, og de største og lækreste sidder som regel og hoverer så højt oppe, at du ikke kan nå dem. Her kommer din elastik og pastaske ind i billedet. Med dem kan du trække de bedste grene ned i en højde, hvor du kan pelse dem og evt. fastgøre dem, så du kan bruge dine hænder til at plukke med.

Kig ned og snup, hvad andre plukkere overså
Kan du se, at der har været plukkere før dig, har de helt sikkert haft mest kig på de bær, der var i deres øjenhøjde. Medmindre der var tale om en børnehave, kan du hente mange bær til posen ved at benytte samme strategi som i supermarkedet, når du skal finde de billigste varer: Kig ned.

Pluk kun de blanksorte bær
Brombær, der kun er mørklilla og stadigvæk lidt matte, er ikke modne endnu. De slipper heller ikke stilken så let. Lad dem sidde til din næste tur, og gå efter de dybsorte, blanke og glinsende bær, som smager sødmefuldt og vidunderligt.

Gå ikke i panik
Når man er ubehjælpeligt omklamret af tornede ranker fra alle sider, kan man let panikke, hvis man har tendens til klaustrofobi. Jeg taler af erfaring! Lad være med at gøre som jeg, da jeg var allermest desperat: Jeg brugte alle mine kræfter på et hidsigt tilbagetog – og fik et par virkelig grimme flænger i skulderen plus en i betænkelig nærhed af mit ene øje. Tæl i stedet roligt til 10 og gør dig fri af tornene, én efter én. Kig på dem. Nogle gange skal du rykke fremad eller til en af siderne for at komme ordentligt fri.

DSC_7114
HVAD KAN DU BRUGE BROMBÆR TIL?

Brombærpandekager med vanillecreme – se opskriften her
Appelsinmarinerede brombær
Brombærsmoothie
Friske brombær drysset ud over salat
Brombær-muffins

DSC_7222

Tip: Løsfrys din høst. Læg dem i ét lag i et fladt fad og stil dem i fryseren. Efter et døgns tid kan du hælde dem i en pose, og så kan du dosere dem, ligesom du vil, og få de fineste optøede dessertbær i stedet for at kæmpe med én massiv blok, hvor bærrene er mast sammen

4 kommentarer

  • Hej Karen. Mange tak for de gode tips til udstyr, når man skal plukke hindbær.
    Nu kan jeg få fat i de højeste bær og vil bare plukke de blanke.
    Hvor skriver du spændende og dejligt visuelt, så jeg får mange skønne billeder på nethinden og “av” lyde i ørerne. Jeg glæder mig til dine næste tiltage.

    • Næh, så jeg skal nok sige til, hvis jeg finder en opskrift, kan du tro! Søde grisser du har fået på kursus!

Efterlad en kommentar